De vertrekregeling waarmee inwoners van Moerdijk hun huis tegen goede voorwaarden van de hand kunnen doen, zal niet leiden tot een leegloop van het Brabantse dorp.

Dat zegt burgemeester Jac Klijs in gesprek met NU.nl.

Het dorpje aan het Hollands Diep ligt ingeklemd tussen een groot industrieterrein, het Hollands Diep en de rijkswegen A16 en A17. De gemeente wil de woningen taxeren naar de situatie op 1 januari 2013, maar dan gelet op wat de woning waard zou zijn in een ander gebied, waar deze discussie niet wordt gevoerd.

"De taxatie komt waarschijnlijk hoger te liggen dan de feitelijke waarde nu is. Dat geeft mensen de zekerheid dat ze nu niet weg hoeven. Als ze over vijf of over tien jaar weg willen, kunnen ze die garantstelling toch verzilveren. Dat maakt dat mensen in feite gewoon kunnen blijven. Ze hebben nu de zekerheid dat de waarde van hun woning niet verder wegzakt."

Moeten de ruim duizend inwoners uiteindelijk plaats maken voor de oprukkende industrie? Klijs bestrijdt dat beeld. "Dat misverstand bestaat soms, dat het dorp weg zou moeten omdat het industrieterrein zou moeten groeien tot aan de Moerdijkbrug. Dat is volstrekt niet aan de orde."

Leegloop

Een gunstige vertrekregeling kan wel leiden tot een leegloop van het dorp. Klijs vreest er niet voor dat de regeling er voor zorgt dat Moerdijk alsnog een spookdorp wordt.

"Ik denk dat mensen echt tevreden zijn met de regeling zoals we die nu in de maak hebben. Het brengt rust in het dorp. Want laten we wel wezen, mensen wonen er plezierig. Maar als je vermogen hebt in de woning, en je hebt het gevoel dat het steeds verder wegzakt, maakt dat mensen heel onrustig."

"Dat snappen wij heel goed. Vandaar dat we zeggen: 'het is goed dat we denken aan de industriële ontwikkeling, maar we moeten ook denken aan de persoonlijke belangen'."

Bedenkelijke reputatie

Moerdijk heeft een bedenkelijke reputatie opgebouwd. Doorslaggevend daarbij waren twee grote incidenten, waarvan de brand met twee explosies bij Shell begin juni nog vers in het geheugen ligt.

In januari 2011 ging het bedrijf Chemie-Pack in vlammen op. Bovendien oordeelde de Sociaal Economische Raad Brabant in 2013 dat Moerdijk beter plaats kon maken voor de uitbreidende haven. Huizenprijzen kelderden en het plaatsje, dat in de Tweede Wereldoorlog al grotendeels in puin werd geschoten en gebombardeerd, leek geen lang leven meer beschoren.

Inmiddels moet dat beeld worden bijgesteld, stelt Klijs. "Wij verwachten tot 2030 helemaal geen dusdanige ontwikkeling dat er veel meer ruimte nodig is voor het industrieterrein."

Bekijk een gedeelte van het interview

Opknappen

Wel ligt er al een zogenaamde 'havenvisie' voor de omgeving van Moerdijk klaar, waarin onder meer een logistiek centrum is opgenomen, dat ten zuiden van het plaatsje moet komen te liggen. Deze plannen gaan echter gepaard met een flinke aanpak van de leefbaarheid in Moerdijk.

"Met de visie van nu ligt dat dorp er over twintig á dertig jaar nog steeds en is het een mooie plaats om te wonen", zegt Klijs. "We gaan de haven opknappen. Het is een heel pittoresk haventje, maar het is wat verloederd. We gaan op tal van fronten investeren."

"De gemeente heeft wel begrepen dat door die groei van zowel het industrieterrein, als door de komst van het logistieke park Moerdijk het gevoel kan hebben dat het langzaam maar zeker opgesloten raakt. Daarom willen we daar goed voor zorgen."

Geen belofte

Toch wil Klijs de belofte niet aan dat Moerdijk over pakweg twintig jaar niet alsnog plaats moet maken. Een landelijk probleem, stelt de burgemeester.

"Daar ben ik eerlijk in. Ik kan niet uitsluiten dat ooit de discussie weer gaat plaatsvinden over de vraag of Moerdijk daar wel moet liggen. Maar dat geldt bijna voor heel Nederland."

"Toch denk je als buitenstaander wel drie keer na voordat je in Moerdijk een woning koopt", stipt Klijs het grootste probleem aan. "Daarom hebben we gezegd dat we tegemoet moeten komen aan de gevoelens van individuen, die vrezen dat de waarde van hun woning onder druk is komen te staan."

"Dat gaan we nu repareren, door mensen een soort garantie te geven dat als het met die leefbaarheid ondanks alle maatregelen toch niet goed zou komen, ze weg kunnen tegen een redelijk bedrag. Dan kopen wij de woning."

Dubbele boodschap

Investeren in de leefbaarheid, maar inwoners toch de mogelijkheid bieden om zonder grote schade te vertrekken uit Moerdijk kan overkomen als een dubbele boodschap. "Op het eerste gezicht lijkt dat inderdaad zo, maar wij vinden dat het geen dubbele boodschap is", reageert Klijs.

"Wij zien het niet als een vertrekregeling, maar als een stimulans om te blijven. We vertrouwen er op dat de maatregelen die we nemen de leefbaarheid vergroten. Er wordt zelfs gesproken over nieuwbouw van woningen. Wij gaan, als we woningen kopen, deze weer keurig in de markt zetten, in de hoop dat daar jonge mensen op af komen. Dat er ook weer wat aanwas is van kinderen."