PVV-leider Geert Wilders ontkent zaterdag dat hij de toetreding van een Poolse partij tot een anti-Europese fractie blokkeert. Hij wijst erop dat hij nog niemand van het Poolse Congres van Nieuw Rechts (KNP) heeft gesproken.

Het KNP stelt in NRC Handelsblad dat de partij zich wil aansluiten bij de fractie die Wilders en partijleider Marine le Pen van het Franse Front National willen vormen.

Wilders zou de toetreding woensdag hebben tegengewerkt door niet te komen opdagen bij een geplande afspraak. Daar zou Le Pen tegen de Poolse KNP-voorman Janusz Korwin-Mikke hebben gezegd dat Wilders twijfelt over hun toetreding.

Wilders stelt dat het bericht niet klopt. "Dat was een afspraak met Le Pen en niet met mij. Het is echt een broodje aap-verhaal. Ik zou daar helemaal niet bij zijn. Ik spreek ze de komende dagen pas voor het eerst."

Fractie

Wilders en Le Pen willen in het Europees Parlement een fractie oprichten. Daarvoor zijn ten minste 25 Europarlementariërs uit zeven landen nodig. Een fractie levert meer geld, spreektijd en politiek gewicht in het parlement op. Uiterlijk op 24 juni moeten de groepen zich hebben aangemeld.

Eerder rees al de vraag of de PVV en het KNP, dat vier zetels heeft, bij elkaar passen. De excentrieke Korwin-Mikke is tegen democratie, homo's, buitenlanders en het stemrecht voor vrouwen en voor vergaande economische liberalisering.

Hij wil hooguit anderhalf jaar in het Europarlement blijven om er 'zoveel mogelijk rotzooi te trappen', zei hij tegen de Poolse nieuwszender TVN24.

Korwin-Mikke zorgde onlangs voor veel ophef met zijn opmerking dat Hitler waarschijnlijk niets van de Holocaust heeft geweten. Het is ook de vraag of hij zou willen samenwerken met Wilders na alle commotie rond diens Polenmeldpunt.