Tweede Kamerlid Norbert Klein moet zijn Kamerzetel opgeven. Die is van 50PLUS en niet van hem, stelde een extra ledenvergadering van 50PLUS zaterdag in Hilversum.

De leden deden via een massaal gesteunde motie een beroep op Klein om zijn zetel op te geven.

Klein zette eind mei zijn fractiegenote Martine Baay uit de fractie maar kreeg het om die reden aan de stok met het hoofdbestuur. Het bestuur zegde het vertrouwen in Klein op en schaarde zich achter Baay.

De ledenvergadering deed dat zaterdag ook. Klein is inmiddels opgestapt als 50PLUS-lid maar weigert zijn Kamerzetel op te geven, zoals het bestuur hem al vroeg. ''Ik zal gewoon doorgaan met 50PLUS-politiek in de Tweede Kamer. Dat is hard nodig", aldus Klein.

Beroep

De ledenvergadering schaart zich nu achter het bestuur en doet een moreel beroep op Klein. Op de ledenvergadering haalde 50PLUS-voorzitter John Struijlaard snoeihard uit naar Klein.

Die heeft zich volgens Struijlaard tegenover 50PLUS-medewerkers in de Tweede Kamer sinds hij na het vertrek van Henk Krol vorig najaar fractievoorzitter werd, gedragen als een ''despoot''. Klein gaf volgens Struijlaard met zijn eigengereide gedrag de afgelopen maanden totaal geen leiding aan de 50PLUS-fractie.

Henk Krol

Oud-50PLUS-leider Henk Krol gaat ''serieus nadenken'' of hij wil terugkeren in de Tweede Kamer als zijn opvolger als fractievoorzitter Norbert Klein opstapt uit de Kamer. Dat zei Krol na de ledenvergadering.

Krol noemde Klein ''laf'' omdat hij verstek liet gaan bij de extra ledenvergadering. ''Als hij een vent was geweest had hij hier gestaan om zich te verdedigen.'' Krol vindt ook dat Klein zijn zetel moet opgeven nu 50PLUS niets meer van hem wil weten. ''Als hij een klein beetje fatsoen heeft in zijn donder, geeft hij zijn zetel op. Norbert zit daar nu niet voor 50PLUS, maar voor 50-pluche.''

Zou Klein opstappen, dan is Krol de eerste op de lijst om weer terug te keren in de Kamer, nadat hij vorig jaar oktober moest opstappen. Of Krol dan toehapt, wilde hij nog niet zeggen. ''Ik vind het ook heerlijk om even uit Den Haag weg te zijn. Ik sta niet te popelen. Ik ben geen baantjesjager, maar als het aan de orde is ga ik er serieus over nadenken.''

Martine Baay

De spanningen tussen Klein, zijn fractiemedewerkers, zijn fractiegenoot Martine Baay en het hoofdbestuur kwamen eind mei naar buiten toen Klein Baay uit de fractie zette. De partij schaarde zich echter achter Martine Baay, die tijdens de ledenbijeenkomst in Hilversum meermalen per ongeluk Martine Bijl genoemd werd, en zegde het vertrouwen in Klein op. De ruzie werd vervolgens gedurende enige weken in de pers gevoerd.

Struijlaard zei zaterdag op de ledenvergadering in Hilversum: ''Het is echt briljant van Norbert Klein om onze partij in een week tijd van vijf tot zes zetels in de peilingen naar nul of een te laten zakken. Echt briljant!'', aldus een cynische Struijlaard.

Zetel

Sprekers op de ledenvergadering deden een oproep aan Klein om zijn zetel in de Kamer op te geven. Klein is overigens niet aanwezig op de bijeenkomst. Een partijlid vroeg het partijbestuur of dat kandidaten voor het Kamerlidmaatschap wel gescreend had, want Klein was volgens de spreker overduidelijk gek.

Een medewerker van de fractie verhaalde ook over het slechte leiderschap van Klein in de fractie. ''50PLUS is geen kruiwagen met kikkers. Er was maar één kikker en dat was Norbert Klein en die is uit de kruiwagen gesprongen. En ik heb nieuws voor 'm: de ooievaar komt binnenkort langs.''