Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is hoopvol gestemd over de contacten met Saudi-Arabië, dat een handelsboycot tegen Nederland zou willen instellen vanwege een anti-islamsticker van Geert Wilders.

"Mijn Saudische collega was op reis met de koning. We zijn nu naar een datum aan het kijken. Ik ben gewoon met ze in gesprek en dat gaat goed. Men wil graag het gesprek, men zoekt naar een moment.''

De Saudische autoriteiten hebben nog altijd niet officieel bevestigd dat er handelsmaatregelen tegen Nederland worden of zijn genomen.

Maar Timmermans zegt dat hij berichten krijgt van Nederlandse bedrijven dat ze wel iets merken. Zo hebben bedrijven gemeld dat ze geen contracten krijgen en dat samenwerking met de Saudi's niet doorgaat.

Op de omstreden sticker van Wilders staat de Saudische vlag met de tekst: 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif'. Het kabinet heeft er afstand van genomen.

Verhoudingen

Timmermans wil zijn Saudische collega onder meer uitleggen hoe de politieke verhoudingen in ons land liggen en dat het een actie is van een individuele parlementariër.

 ''Ik krijg van regeringsvertegenwoordigers voortdurend de boodschap: we willen hier goed uitkomen'', zei Timmermans vrijdag na afloop van de ministerraad.

In de afgelopen dagen heeft hij in Athene en in Londen gesproken met verschillende Saudische ministers. "Dat waren hele constructieve gesprekken", aldus Timmermans.

Hij is nog steeds van plan zelf af te reizen naar Riyad om de kwestie te bespreken met zijn Saudische collega. Het is volgens Timmermans puur een agendakwestie dat het daarvan nog niet is gekomen.

Bekijk de reactie van minister Timmermans: