'Iraakse regering moet orde scheppen in eigen land'

De Iraakse regering moet orde op zaken stellen in eigen land en ervoor zorgen dat de opmars van strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) wordt gestaakt. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het kabinet maakt zich volgens hem grote zorgen over de situatie in Irak, die volgens Rutte ''buitengewoon ernstig'' is. 

Bij confrontaties tussen de jihadisten en het regeringsleger zijn al tientallen doden gevallen. Strijders van ISIL hebben onder meer de grote stad Mosul veroverd.

Volgens Rutte wordt er in Europa en met partners in de Arabische wereld uitvoerig over de ontwikkelingen in Irak gesproken. Maar het is nu in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van Irak zelf om de problemen het hoofd te bieden. 

Timmermans

''Ze hebben de middelen, ze zouden het moeten kunnen'', zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. De internationale gemeenschap moet volgens hem waakzaam zijn en kijken hoe ze kan reageren, maar zich daarbij bescheiden opstellen. Ook voor de NAVO is nu geen rol weggelegd in het conflict in Irak, aldus de minister.

Rutte en Timmermans constateerden dat de Iraakse regering bezig is om de extremisten te bestrijden. ''In de laatste 24 uur hebben ze een aantal effectieve acties ondernomen'', aldus Rutte. ISIL, een groep ''van de meest gewelddadige soort'', heeft volgens hem te lang de kans gekregen om zich in het verborgene te ontwikkelen.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS:

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie