De bonussen in de financiële sector worden vanaf volgend jaar hard aangepakt, maar iets minder vergaand dan het kabinet eerder van plan was. 

Dat blijkt uit een aangepast wetsvoorstel van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. De aanpassingen voert hij door op advies van de Raad van State.

VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af dat de hoogte van de maximale variabele beloning binnen de financiële sector wettelijk wordt vastgelegd op 20 procent van de vaste beloning, oftewel: bonussen bij banken of verzekeraars mogen niet hoger zijn dan 20 procent van een jaarsalaris.

Dat plafond komt ondanks verzet van de banken in de wet. Volgens Dijsselbloem heeft hij zijn oorspronkelijke voorstel op een paar kleine punten aangepast. ''99 procent is hetzelfde gebleven.''

De Raad van State deelde het uitgangspunt van het kabinet, maar plaatste toch een aantal kanttekeningen. Dijsselbloem paste daarop zijn voorstel aan.

Vertrekvergoedingen

Naast het bonusplafond worden er strenge voorwaarden gesteld aan vertrekvergoedingen, die maximaal één jaarsalaris mogen bedragen. De maximering beperkt zich op advies van de Raad van State echter tot bestuurders die het dagelijks beleid bepalen.

Er komt ook een overgangsregeling. Dijsselbloem schrapt op advies van de Raad de verplichting om bonussen aan te passen bij geringe of negatieve prestaties van de onderneming. Wel houdt hij het verbod op gegarandeerde bonussen overeind.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) klaagt in een reactie dat het wetsvoorstel Nederlandse banken op achterstand zet binnen Europa en geen recht doet aan de inspanningen van de banken. Banken werken hard aan versobering van de arbeidsvoorwaarden, stelt de NVB.

Ook zijn ze zich bewust van de zaken die de afgelopen jaren mis zijn gegaan in de financiële sector. ''Dit rechtvaardigt niet een specifiek Nederlands beloningsbeleid dat sterk afwijkt van het Europese beleid, en dat hebben we ook niet nodig'', aldus NVB-voorzitter Chris Buijink.

Volgens de NVB ontvangt slechts 2 procent van de 90.000 bankmedewerkers in Nederland een variabele beloning van 20 procent of meer.

Zie ook: Raad van state kraakt bonusplan