In zijn campagne tegen de aanstelling van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie wendt de Britse premier David Cameron zich rechtstreeks tot de Europese kiezers.

In een artikel dat hij voor verschillende Europese kranten schreef, stipt hij nogmaals aan dat hij de Luxemburger niet ziet zitten voor de prestigieuze post.

''Het is nu het moment om een kandidaat voor te stellen die de Europese kiezers ervan overtuigt dat we actie ondernemen om de zorgen weg te nemen'', stelt de Britse premier onder meer in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Juncker is in zijn ogen een ouderwetse federalist die EU-hervormingen in de weg zou staan.

Dat de Britten geen fan zijn van de Luxemburger was al langer duidelijk, maar niet eerder noemde Cameron Juncker bij naam. Cameron staat in de kwestie lijnrecht tegenover de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die haar politieke geestverwant uit Luxemburg steunt.

Dinsdag zei Cameron nog bij een overleg met de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt, bondskanselier Merkel en minister-president Mark Rutte zich op de vlakte te willen houden over de ''poppetjes''. De Europese Unie moest het eerst eens worden over de prioriteiten voor de nieuwe Europese Commissie voordat de topbanen in Brussel worden verdeeld.