Kajsa Ollongren wordt namens D66 niet alleen wethouder, maar ook locoburgemeester in Amsterdam.

Bronnen rond de nieuwe coalitie van D66, VVD en SP in de hoofdstad melden dat.

Ollongren (47) is nu nog de hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken en daarmee topambtenaar van premier Mark Rutte. Zij was in 2006 al kandidaat-Kamerlid voor D66.

De Amsterdamse D66-leider Jan Paternotte maakte begin april al bekend dat Ollongren de eerste kandidaat was om wethouder te worden in Amsterdam. Ze was de afgelopen tijd ook betrokken bij de coalitieonderhandelingen in Amsterdam.

Ervaring

Ollongren heeft twintig jaar bestuurlijke ervaring. Ze werkte onder meer op het ministerie van Economische Zaken en is sinds 2007 werkzaam op het departement van de premier. Sinds de zomer van 2011 is zij daar secretaris-generaal.

Ollongren studeerde economie en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een studie aan de École nationale d'administration in Parijs, waar hoge ambtenaren worden opgeleid.

Premier Rutte feliciteerde D66 toen begin april bekend werd dat Ollongren Den Haag zou gaan verruilen voor Amsterdam. Hij noemde de overstap ''een prachtige kans'' voor zijn naaste ambtenaar.

Andere wethouders

Namens de Amsterdamse D66 worden verder Menno Snel, Sebastiaan Capel en Gerolf Bouwmeester wethouder, meldden de bronnen donderdag. Snel (1970) was de Nederlandse bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

Eerder was hij topambtenaar op het ministerie van Financiën. Capel (1975) is voorzitter van stadsdeel Amsterdam-Zuid en Bouwmeester (1972) is stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-West.

De Amsterdamse D66-leider Paternotte wilde de drie namen donderdagavond 'bevestigen noch ontkennen'. ''We hebben met de andere partijen (VVD en SP) afgesproken dat we alle namen gezamenlijk naar buiten brengen.'' Dat gebeurt volgens Paternotte vrijdag of zaterdag.

Litjens

Bronnen rond de nieuwe coalitie melden donderdag verder dat VVD-Kamerlid Pieter Litjens waarschijnlijk de Tweede Kamer zal verlaten om wethouder te worden in Amsterdam. Hij zal zich gaan bezighouden met verkeer en vervoer, waaronder de Noord/Zuidlijn, zo meldt de Amsterdamse omroep AT5.

Litjens zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. Eerder was hij burgemeester van Aalsmeer en wethouder van de deelgemeente Amsterdam Zuidoost.

Amsterdam krijgt acht wethouders, vier van D66, twee van de SP en twee van de VVD. De huidige VVD-wethouder Eric van der Burg blijft hoogstwaarschijnlijk op zijn post.