PVV-leider Geert Wilders wil zijn eventuele lidmaatschap van het Europees Parlement gebruiken als bescherming tegen strafvervolging.

Dat vrezen de advocaten die namens het Landelijk Beraad Marokkanen en andere organisaties aangifte hebben gedaan tegen Wilders wegens groepsbelediging, discriminatie en haat zaaien.

Als Europarlementariër zou Wilders mogelijk een beroep kunnen doen op strafrechtelijke immuniteit.

Advocate Tamara Buruma heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag donderdag daarom verzocht zo snel mogelijk een beslissing over de vervolging te nemen, in elk geval vóór de installatie van het Europees Parlement op 1 juli.

Reactie OM

Het OM laat weten dat het heeft kennisgenomen van het verzoek tot spoed van de raadslieden, maar kan verder niets over de kwestie zeggen. Wanneer de beslissing valt, blijft onduidelijk.

Behalve de organisaties hebben zo'n vijfduizend mensen aangifte tegen Wilders gedaan, wegens zijn uitspraken over Marokkanen tijdens een verkiezingsbijeenkomst in maart.

Immuun

Europarlementariërs genieten tijdens hun mandaat immuniteit voor vervolging in alle lidstaten, behalve het land waar hij of zij vandaan komt. ''In Nederland is Wilders dus niet immuun'', legt Buruma uit.

Volgens haar is er bij herhaling al in het Europese Parlement gezegd dat de immuniteit overal, dus ook in eigen land, zou moeten gelden. Zij wil dat duidelijk is wat het OM met de aangiften gaat doen voordat hierover discussie ontstaat.

''De vraag is'', aldus Buruma, ''of Wilders zich erbij gaat neerleggen dat hij in Nederland niet immuun is. Als dat een punt wordt, zou het de procedure enorm kunnen vertragen.'' Buruma en haar collega willen dat met een snel besluit van het OM voorkomen.