Oud-fractievoorzitter Norbert Klein van 50PLUS zegt toch zijn lidmaatschap van de partij op, omdat het bestuur hem daar uit wil zetten. Hij blijft wel in de Tweede Kamer als fractie 50PLUS/Klein.

Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt.

50PLUS liet dinsdag weten dat het Klein wilde schrappen als lid, omdat hij de partij en de vereniging veel schade toebracht.

Het bestuur van de ouderenpartij zegde eerder het vertrouwen op in Klein, nadat hij had geprobeerd zijn enige fractiegenoot Martine Baay uit de Tweede Kamerfractie van 50PLUS te zetten. Het bestuur sprak zich toen uit voor Baay. Zij zit nu in de Kamer als fractie 50PLUS/Baay.

Het bestuur van 50PLUS zei eerder deze week juristen naar de naamskwestie te laten kijken. Volgens Klein staat de naam 50PLUS/Klein echter los van het lidmaatschap, en is deze door het presidium van de Kamer bepaald.

Bekijk de reactie van Klein:

Niet lichtvaardig

Dinsdag zei Klein nog met het bestuur in gesprek te willen over het voornemen tot zijn royement. Eerder zei hij een commissie van wijzen naar de zaak te willen laten kijken. Nu laat hij weten dat hij het besluit "niet lichtvaardig" heeft genomen.

"Gelet op de recente ontwikkelingen waarbij het huidige hoofdbestuur van 50PLUS het vertrouwen in mij heeft opgezegd en vervolgens het voornemen voor een royement heeft uitgesproken, ben ik tot de conclusie gekomen dat er met het huidige hoofdbestuur niet uit te komen is."

"Drang, dwang en spierballentaal is de enige vorm van reactie die ik gekregen heb op mijn initiatieven voor een dialoog", aldus Klein.

Hij hoopt dat de royementsprocedure door zijn opzegging overbodig wordt, en dat daarmee een einde komt aan "het voortduren van het beschadiging van 50PLUS".

Samenwerking

Klein kondigde dinsdag ook aan dat hij een samenwerking aangaat met Kees de Lange van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) die zetelt in de Eerste Kamer. De Lange is een van de oprichters van 50PLUS, maar verliet die partij in 2012.

De OSF is een samenwerkingsverband van enkele regionale partijen met een gezamenlijke kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.