De boekhouding van de Europese Unie is er ''een van likmevestje''. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zei dat donderdag in een Kamerdebat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Nijboer reageerde op een voorstel van de Europese Commissie om de begroting voor volgend jaar met 4,7 miljard te verhogen vanwege extra - onvoorziene - uitgaven.

Het kabinet wil daar niet mee instemmen, maar hoe het afloopt is nog onzeker. Als het wel doorgaat, zou Nederland 150 miljoen euro extra moeten overmaken naar Brussel.

Behalve het kabinet is ook de Tweede Kamer daar fel op tegen. Volgens Nijboer speelt Brussel ''balletje-balletje'', schuift het uitgaven door en presenteert het vervolgens de rekening aan de EU-lidstaten. Brussel moet de Nederlandse begrotingssystematiek overnemen en ''niet steeds met verhogingsvoorstellen komen die ongedekt zijn''.

Ook de VVD roept Dijsselbloem op om alles op alles te zetten om de voorgestelde verhoging van de EU-begroting te blokkeren. ''We zien elk jaar dat de Commissie de hand ophoudt bij de lidstaten in plaats van met de stofkam door de eigen begroting te gaan'', zei VVD-Kamerlid Mark Harbers.

Het CDA steunt Dijsselbloems verzet ook, maar is er niet zeker van dat de minister standhoudt. ''De vorige keer werd het kabinet overruled en hebben we toch extra betaald'', aldus Eddy van Hijum. De PVV riep Dijsselbloem op te dreigen met veto's op andere dossiers, om zo de hogere begroting tegen te houden.