Alle minima moeten het eenmalig extraatje dat het kabinet hen heeft toegezegd ook echt krijgen.

Nu is het zo dat het kabinet dat extraatje alleen aan bijstandsgerechtigden overmaakt.

Werkenden en gepensioneerden met een laag inkomen moeten het bij de gemeente aanvragen. Ze moeten vervolgens maar afwachten of het ook wordt toegekend.

Dat zeggen de Kamerleden Steven van Weyenberg (D66) en Mariëtte Hamer (PvdA) naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf van donderdag. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken moet volgens hen regelen dat gemeenten het extraatje niet mogen weigeren als iemand aan de criteria voldoet.

Extra

Het extraatje, dat op Prinsjesdag werd aangekondigd, bedraagt voor gezinnen 100 euro, voor een alleenstaande ouder 90 euro en voor een alleenstaande 70 euro. Het geldt voor iedereen met een inkomen tot maximaal 110 procent van het minimumloon.

''Ik vind het vreemd dat Klijnsma werkenden die weinig verdienen en gepensioneerden benadeelt'', zegt Van Weyenberg. ''Deze mensen hebben net zoveel recht op dit extraatje als iemand met een bijstandsuitkering.''

En Hamer: ''Het kan niet zo zijn dat de ene gemeente het extraatje wel aan een AOW'er uitkeert, en de andere gemeente besluit dit niet te doen. De PvdA zal de staatssecretaris dan ook om opheldering vragen.''