De nieuwe stadsbesturen van Amsterdam en Den Haag zijn rond. In Amsterdam hebben D66, VVD en de SP na bijna drie maanden een coalitieakkoord gesloten.

"Een coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag", zegt fractievoorzitter van D66 Amsterdam Jan Paternotte donderdagmorgen. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog bestuurt de PvdA niet mee in Amsterdam.

De drie partijen presenteerden hun akkoord, met de titel 'Amsterdam is van iedereen', op een school in de Bijlmer. Een symbolische locatie, aangezien D66 hamert op onderwijs en de SP op het aanpakken van armoede onder kinderen, legde Paternotte van D66 uit.

Het stadsbestuur gaat onder meer schrappen in belastingen, de openingstijden verruimen en investeren in huurwoningen. Binnen de sociale sector komen er minimaal 500 woningen per jaar bij. Bedrijven krijgen meer ruimte om 24 uur per dag, zeven dagen per week, te draaien.

Er zal onderzoek worden gedaan naar het uitbreiden van het metronetwerk, richting Amstelveen en Schiphol. Ook het erfpachtstelsel gaat op de schop. Amsterdammers krijgen de keuze om eeuwigdurend het erfpacht af te kopen. Het nieuwe college zet verder het bestrijden van kinderarmoede hoog op de agenda.

De onderhandelingen in de hoofdstad verliepen in eerste instantie moeizaam. D66, VVD en SP praatten bijna twee weken over de vorming van een college. 

"Het was een hobbelig proces", erkent D66-leider Paternotte. Hij voegt eraan toe dat de onderhandelingen tussen de huidige drie partijen uiteindelijk wel vlot zijn verlopen.

GroenLinks

D66, GroenLinks en VVD stonden aanvankelijk aan de basis van de nieuwe coalitie, maar de onderhandelingen liepen stuk toen GroenLinks zich terugtrok. De partij van fractievoorzitter Rutger Groot Wassink vond de standpunten te ver uit elkaar liggen.

Groot Wassink zegt dat het hoog tijd werd dat er er een coalitieakkoord op tafel ligt. "Het is vooral belangrijk dat er een college is en dat we aan de slag kunnen. We hadden graag mee bestuurd, maar we gaan er niet al te problematisch over doen. We gaan nu vanuit de raad proberen de stad groener en socialer te maken."

Wethouders

De fractievoorzitter vindt het jammer dat er geen wethouderspost voor duurzaamheid in het nieuwe college is gecreëerd. In het vorige college had GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest klimaat en energie in de portefeuille, maar GroenLinks wilde dit onderwerp graag breder trekken.

Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam bestaat uit acht wethouders: vier van D66, twee van de VVD en twee van de SP. 

De eerste D66-wethouder wordt specifiek verantwoordelijk voor financiën. Eric van den Burg (VVD) blijft wethouder en krijgt onder meer sport, ruimtelijke ordening en grondzaken onder zijn hoede. De overige wethouderskandidaten zijn nog niet bekend.

Den Haag

Ook in Den Haag is donderdag een coalitieakkoord gesloten. Het Haagse college bestaat uit vijf partijen: D66, PvdA, VVD, CDA en de lokale partij HSP (Haagse Stadspartij). De partijen presenteren donderdagmiddag hun plannen, liet de gemeente weten.

D66, VVD, PvdA en CDA zaten de afgelopen vier jaar in het college. Zij raakten hun meerderheid kwijt bij de verkiezingen op 19 maart. Daarom moest er een vijfde partij bij. De HSP was een belangrijke oppositiepartij, die flinke winst boekte bij de gang naar de stembus.

De onderhandelingen tussen de vijf partijen verliepen erg moeilijk. Dat kwam doordat het vorige stadsbestuur besloot een omstreden cultuurpaleis te bouwen in het centrum van Den Haag. Dat Spuiforum-project was het geesteskind van D66, maar de grootste tegenstander was de HSP.

Die wilde de stekker uit het project trekken, maar D66 hield er aan vast. Half mei bereikten onderhandelaars een compromis. Er komt een nieuw complex, maar het wordt opnieuw ontworpen. HSP-leider Joris Wijsmuller wordt naar verluidt als wethouder verantwoordelijk voor het project.

Banen

Het nieuwe stadsbestuur wil dat 10.000 werkloze Hagenaars in de komende jaren weer aan een baan komen. De stad heeft nu zo'n 40.000 werklozen.

De banen moeten onder meer ontstaan door economische groei. Zo gaat er meer geld naar innovatie. ''Investeren is banen creëren'', aldus het nieuwe college. Ook moeten er meer toeristen komen. Den Haag wil elk jaar zeker één groot evenement naar de stad halen. Dit jaar is de hofstad gastheer van de nucleaire top en het WK hockey, volgend jaar komt het WK beachvolleybal naar de Hofvijver.

Het Haagse college steekt ook geld in taalcursussen voor allochtonen, jong en oud. Wie beter Nederlands spreekt, maakt meer kans op een baan.