Minister Ronald Plasterk wil ondanks weerstand in de betrokken provincies en nog onvoldoende steun in de Eerste Kamer door met zijn plannen van een superprovincie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. 

Hij liet dat blijken woensdag voorafgaand aan topoverleg met premier Mark Rutte en de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

"Ik vind het een heel verstandig voorstel", zei Plasterk over zijn eigen plannen. Hij wees er wel op dat er voldoende steun moet zijn. Voor een meerderheid in de Senaat zijn bijvoorbeeld D66 en GroenLinks nodig. Plasterk wil zijn wetsvoorstel graag nog voor de zomer indienen bij de Tweede Kamer.

PvdA-leider Diederik Samsom vindt de superprovincie ook nog altijd "een goed plan", zei hij voor het gesprek. "Dit is een van de hervormingen die we graag willen." Hij staat open voor wensen van GroenLinks (meer geld voor natuur) en D66 (op het gebied van vervoer). Maar de financiële ruimte is beperkt, aldus Samsom.

Verkennend karakter

Volgende week wordt er verder overlegd over de vorming van een superprovincie.

Volgens GroenLinks-leider Bram van Ojik had het één uur durende overleg van woensdag alleen een verkennend karakter.

D66-leider Alexander Pechtold zei: ''Het kabinet wil tempo. Dat lijkt me verstandig.'' Maar hij wil eerst weten wat de meerwaarde is van een samenvoeging van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. ''Ik snap dat Plasterk dit wil, maar zo makkelijk is het nog niet.''

Weerstand

Bij veel provinciebestuurders bestaat grote weerstand tegen de plannen voor de eerste superprovincie, maar ook bij PvdA-senatoren. Samsom maakt zich daarover niet ongerust en noemt zijn partijgenoten in de Eerste Kamer ''constructief kritisch''.

De superprovincie is in het regeerakkoord terechtgekomen op aandringen van de VVD. Een betrokkene verwacht echter niet dat de liberalen messen gaan trekken over het plan als blijkt dat daarvoor de politieke steun ontbreekt.

Het verzet vanuit de provincies wordt overigens geleid door de prominente VVD'er Johan Remkes. De huidige commissaris van de Koning van Noord-Holland was in het verleden minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier.