Toenmalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) heeft milieuorganisatie Greenpeace in 2011 ten onrechte een dwangsom opgelegd voor het laten afzinken van grote standbeelden in de Noordzee.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State (RvS). 

Greenpeace liet in 2011 27 houten en stenen beelden van zeepaarden afzinken in het gebied de Klaverbank, dat onderdeel is van de Noordzee. De milieuorganisatie deed dit om bodemvisserij in het kwetsbare gebied te beperken.

Atsma stelde in 2011 dat Greenpeace de Waterwet had overtreden, omdat er geen vergunning was om de beelden te laten afzinken. Atsma zag de beelden als afvalstoffen en wilde voorkomen dat de milieuorganisatie nogmaals beelden zou laten afzinken. 

De Raad van State oordeelde echter dat de beelden niet kunnen worden aangemerkt als afvalstoffen, vanwege de aard van de materialen (hout en steen). Ook was de veiligheid van vissers niet in het geding, omdat Greenpeace telkens de locatie van de beelden heeft doorgegeven. Van overtreding van de Waterwet is volgens de RvS dus geen sprake.

Intensieve visserij

Greenpeace stelt dat de biodiversiteit in de Klaverbank ernstig is aangetast door de intensieve visserij. De overheid schiet volgens de milieuorganisatie tekort in de bescherming van het gebied. De Klaverbank is aangemerkt als habitatrichtlijngebied, zoals ook de Veluwe dat is. 

Greenpeace-woordvoerder Pavel Klinckhamer is blij met de uitspraak, zo laat hij aan NU.nl weten. "We zijn blij dat er duidelijkheid is. Wij vonden onze actie legitiem. Het maakt het ons makkelijker om een dergelijke actie nog eens te herhalen."

Onvoldoende maatregelen

Volgens Klinckhamer is het ondanks de actie nog steeds slecht gesteld met de Klaverbank. "Staatssecretaris Mansveld heeft wel beschermingsmaatregelen getroffen, maar die zijn onvoldoende. Dat gaat maar om kleine stukjes van de Klaverbank, waar al weinig werd gevist. De bij vissers populaire stukken die zeer kwetsbaar zijn, worden niet beschermd."

"De visserijlobby heeft het voorlopig nog voor het zeggen", stelt Klinckhamer. "Zolang het maar ver weg is en onder water gebeurt, kan het mensen niet zo veel schelen dat een natuurgebied om zeep wordt geholpen. Maar stel je voor dat we met bulldozers door de Veluwe gaan. Dan is Nederland te klein."