VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra denkt dat een omvangrijke belastingherziening op z'n vroegst in 2016 zijn beslag kan krijgen. 

Hij hoopt dat het in elk geval nog lukt in deze regeerperiode, die in beginsel loopt tot de volgende verkiezingen in maart 2017.

Zijlstra zei dinsdagavond in Knevel en Van den Brink dat het lastig zal worden om de belastingherziening in 2016 in te voeren, ''maar het moet kunnen''.

Het kabinet liet vorige week weten dat de plannen voor een nieuw belastingstelsel pas na de zomer komen. Daarna zal er een uitgebreid debat nodig zijn in de Tweede en Eerste Kamer. De eerste concrete maatregelen kunnen dan mogelijk in 2016 ingaan.

Verlichten

Zijlstra herhaalde dat hij er voor is om de belastingen te verlichten, vooral die op arbeid. Hij is er op tegen om dat te bekostigen door de belastingen op vermogen te verhogen. Verder wil Zijlstra de staatsschuld verder aflossen. Beide wensen wil hij financieren door te snijden in de overheidsuitgaven.

Ook al denken VVD en PvdA heel anders over het al dan niet verhogen van de belastingen op vermogen, Zijlstra heeft er vertrouwen in dat hij er met de PvdA uit kan komen. ''Deze coalitie is in staat geweest tot op heden om voor hele moeilijke problemen oplossingen te vinden.''