De inlichtingendienst AIVD heeft geen toegang tot providers in Nederland. 

De dienst kan ook niet zomaar Nederlanders afluisteren zonder dat de minister van Binnenlandse Zaken of Defensie daar toestemming voor heeft gegeven, zei minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Maar als Nederlanders bellen met iemand in het buitenland waar inlichtingendiensten wel toegang hebben tot providers, zouden ze wellicht wel kunnen worden afgeluisterd.

Aanleiding voor de uitspraken van Plasterk is de bekendmaking vorige week van Vodafone dat overheden van zes landen directe toegang hebben geëist tot de netwerken van het telecombedrijf. Nederland zit daar niet bij, maar de SP wilde van Plasterk de garantie dat Nederlanders niet worden afgeluisterd door buitenlandse overheden, met name de Amerikaanse NSA.

Maar dat kan Plasterk niet, want hij gaat niet over buitenlandse overheden. SP'er Ronald van Raak vindt dat riskant, temeer daar de Nederlandse overheid zelf en veel politici Vodafone als provider gebruiken.

De minister zei dat hij voor echt vertrouwelijke gesprekken een speciale gecodeerde telefoon heeft. Hij erkende dat los van het afluisteren door overheden ook anderen vrij eenvoudig gesprekken in hun omgeving kunnen meeluisteren als zij daarvoor een apparaatje kopen.

Hoe werken de Nederlandse geheime diensten?