Het CDA wil dat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) gaat onderzoeken wat de effecten zijn van het vervangen van de basisbeurs voor studenten door een lening.

Dat laat CDA-Kamerlid Michel Rog dinsdag weten.

Afgelopen week werd er al over het leenstelsel gedebatteerd, maar volgens Rog bleek daarna uit nadere controle van NRC Next dat Bussemaker een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven.

Rog wil onder meer weten hoeveel scholieren door de maatregel zullen afzien van hun studie.

Ook moet het effect van de lening op de schuldenlast duidelijk worden na 4, 5, 6 of 7 jaar studeren. Daarbij moet ook gekeken worden naar de diverse inkomensgroepen.

Bussemaker zei eerder dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs gewaarborgd blijft en dat de schuldenlast mee zal vallen, omdat de lening over een langere periode dan nu kan worden afgelost.

Volgens de minister zal de schuldenlast stijgen van gemiddeld 15.000, naar gemiddeld 21.000. Rog stelt echter dat dit bedrag veel hoger kan uitpakken.

Begroting

Rog wil daarnaast ook weten wat de effecten van het leenstelsel zijn op de Rijksbegroting op korte-, midden- en langetermijn.

Twee weken geleden kwam Bussemaker met de partijen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks na een lange periode van onderhandelingen tot een akkoord over het leenstelsel.

Het geld dat het leenstelsel oplevert moet worden geherinvesteerd in het onderwijs.

Bij de partijen die het leenstelsel steunen is weinig animo om het verzoek van Rog te steunen. Volgens VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg zijn er al tientallen onderzoeken naar de effecten van het leenstelsel gedaan. 

D66-Kamerlid Paul van Meenen en PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis sluiten zich hier bij aan. "Nog meer onderzoek is overbodig en biedt geen nieuwe inzichten", aldus Mohandis.

Desastreus

De landelijke studentenvakbond (LSVb) wijst op het belang van nader onderzoek. "Eerdere onderzoeken lieten desastreuze gevolgen zien voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs", aldus voorzitter Jorien Janssen. 

"Het is daarom belangrijk dat zo snel mogelijk ook de exacte consequenties van dit voorstel op tafel komen, voordat we hierover verder praten."