De raming van De Nederlandsche Bank (DNB) is een nieuw bewijs dat de Nederlandse economie zich geleidelijk aan het herstellen is.

Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag in een reactie op de berekeningen van de toezichthouder voor de economie tot en met 2016. 

"Het is van belang koers te houden en onverminderd door te gaan met het verder op orde brengen van de overheidsfinanciën en het doorvoeren van noodzakelijke structurele hervormingen zodat de economie duurzaam groeit."

Het aanpakken van de werkloosheid heeft daarbij volgens de minister prioriteit. 

Volgens DNB groeit de economie in 2015 en 2016 in beide jaren met 1,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Voor 2015 betekent dat een opschaling vergeleken met de eerdere raming van zes maanden geleden.

Toen voorspelde de toezichthouder een groei van 0,9 procent. Voor dit jaar is het groeicijfer naar beneden bijgesteld van 0,5 tot 0,2 procent.

Prioriteit

Voorzitter van vakcentrale CNV Maurice Limmen zegt zich zorgen te maken over de werkloosheid. "De economische cijfers worden langzaamaan weer wat positiever, maar op de arbeidsmarkt merken mensen dit nog niet", zegt Limmen. 

Volgens de voorzitter moet de werkloosheid sneller dalen, "want pas dan komt er weer echt perspectief voor mensen en neemt de onzekerheid af. Dat is vervolgens ook goed voor de binnenlandse bestedingen en de huizenmarkt."