De landen van de Europese Unie moeten het eerst eens worden over de agenda van de unie voor de komende jaren. 

Daarna kunnen bij dat programma de beste mensen worden gezocht. Dat zei EU-president Herman Van Rompuy dinsdag in Brussel.

Zijn verklaring sluit naadloos aan op de wens van de leiders van Nederland, Zweden, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, die maandag en dinsdag overleg over de toekomst van de EU voerden.

''Laten we ons eerst richten op de inhoud, de agenda voor de komende 5 jaar, voordat we ons bezig houden met de poppetjes'', zei Van Rompuy. ''We moeten eerst besluiten welke richting de unie opgaat en daarna kijken wie dit het beste kan uitvoeren.''

Kandidaat

Van Rompuy heeft de opdracht gekregen op zoek te gaan naar een geschikte kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Daar heeft hij de eerste gesprekken over gevoerd. Deze week volgen gesprekken met de politieke fracties in het Europees Parlement, dat de kandidaat die de EU-landen voordragen moet goedkeuren.

De zoektocht naar een nieuwe voorzitter, maar ook naar Europese commissarissen, is dit jaar anders dan voorheen. Voor het eerst moet er namelijk rekening worden gehouden met de verkiezingsuitslag. De meeste fracties hebben daarop kandidaten naar voren geschoven.

Nu de christendemocraten de grootste familie in Europa zijn, zou hun kandidaat, de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker, dé nieuwe voorzitter moeten worden. Maar dat stuit op weerstand van onder meer Verenigd Koninkrijk.

De EU-lidstaten hoeven niet unaniem te zijn over hun voordracht, maar er zal wel naar worden gestreefd. De Britse premier David Cameron zou echter op zoek zijn naar voldoende partners om de benoeming van Juncker tegen te houden. Als hij genoeg medestanders vergaart, zou hij met deze zogeheten blokkerende minderheid de Luxemburger kunnen dwarsbomen.

Volgens een woordvoerder van Cameron zocht de premier de afgelopen dagen toenadering tot zijn Italiaanse en Hongaarse collega's, Matteo Renzi en Viktor Orban. Als Cameron de twee, de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt en Mark Rutte kan overhalen, heeft hij naar verluidt voldoende gewicht voor de blokkerende minderheid.