Er is ''goede voortgang'' bij de gesprekken in Amsterdam over de vorming van een nieuw stadsbestuur. ''Ik denk wel dat we eruit gaan komen'', zei D66-leider Jan Paternotte dinsdag.

D66, VVD en SP praten al anderhalve week over de vorming van een college. Paternotte kon niet aangeven hoe lang de gesprekken nog duren.

In ieder geval wordt dinsdagavond verder onderhandeld. Een van de bespreekpunten is een financiële tegenvaller waar de hoofdstad de laatste weken mee te maken kreeg.

Het gaat volgens Paternotte om een bedrag van 30 miljoen euro. Amsterdam krijgt minder geld door een andere verdeling van het bijstandsbudget en moet extra geld opzij zetten om zich in te dekken tegen renteschommelingen.

Twaalf weken

De politieke partijen in Amsterdam zijn sinds de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart al bijna twaalf weken bezig om een stadsbestuur te vormen.

D66, de grote winnaar van de verkiezingen, leek aanvankelijk een coalitie te vormen met GroenLinks en VVD. Die poging liep stuk toen GroenLinks zich terugtrok. Daarna raakten de onderhandelingen in een impasse, totdat verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) adviseerden om verder te praten met de SP.