Een aanzienlijk deel van de Tweede Kamer wil dat het kabinet de Turkse regering om opheldering vraagt over een demonstratie van Turken vorige week tegen het Armeense genocidemonument in Almelo.

CDA, SP, PVV, ChristenUnie en SGP vinden dat het kabinet moet protesteren tegen de demonstratie, die gesteund lijkt te zijn door de Turkse overheid.

Dat blijkt uit Kamervragen waarover het AD dinsdag bericht.

Bij de demonstratie bij het in april onthulde monument werden teksten gescandeerd als ''Karabach zal het graf van de Armeniër worden''.

Een band in Ottomaanse uniformen speelde oude Turkse legermuziek. Dat wordt gezien als een provocatie naar de Armeniërs omdat de massamoord door Turken op Armeniërs in 1915 gepleegd werd ten tijde van het Ottomaanse regime.

Betrokken

Volgens berichten zouden de Turkse consul-generaal en verschillende Turkse moskeeën betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van de demonstratie. De Kamerleden willen dat minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken de kwestie aankaart bij zijn Turkse ambtgenoot en bij de Turkse ambassadeur in Nederland.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wordt gevraagd of het Openbaar Ministerie actie kan ondernemen tegen de volgens de Kamerleden opruiende en haatzaaiende teksten van de Turken tijdens de demonstratie.

De Kamerleden willen ook actie van minister Lodewijk Asscher, die verantwoordelijk is voor Integratie.

Aan de drie ministers vragen de Kamerleden of de regering bereid is ''afstand te nemen van de aard en de toon van de demonstratie en tevens de gebruikte leuzen publiekelijk te veroordelen''.