De nieuwe Nationale ombudsman, Guido van Woerkom, had een ''moeilijk moment'' toen dinsdag de stemming in de Tweede Kamer over zijn benoeming werd uitgesteld.

Van Woerkom vond het uitstel raar omdat er afspraken over waren gemaakt, zo zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.

Bovendien vond hij het verwarrend omdat niet duidelijk was met wie en wanneer hij nog een gesprek moest hebben. Donderdag ging de Kamer met zijn benoeming akkoord.

Hij zei verder ervan overtuigd te zijn nieuwe baan aan te kunnen. ''Alles op een rijtje gezet, ben ik daarvan overtuigd''. In de sollicitatieprocedure zijn de gewraakte uitspraken van Van Woerkom over Marokkanen niet aan de orde geweest.

''Dat was voor mij een afgesloten boek, ik had dat op een goede manier afgerond.'' Hij bood vier jaar geleden voor die opmerkingen zijn excuses aan.

Vertrouwen

Van Woerkom zei de functie niet aanvaard te hebben als de stemming in de Kamer op 76 tegen 74 stemmen zou zijn geëindigd. Hij kreeg donderdag in de Kamer de steun van 91 van de 144 aanwezige Kamerleden.

Inmiddels heeft hij een gesprek gehad met de waarnemend Nationale ombudsman Frank van Dooren over diens uitspraken. Die had gezegd dat de ombudsman het vertrouwen van ''iedereen in Nederland'' moet hebben. Van Woerkom zei in Buitenhof dat hij dat anders zou doen.