De VVD is fel tegen hogere belastingen op vermogen. Voor VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra een onbegaanbare weg, zegt hij zaterdag in De Telegraaf.

"Het gaat om een grote pot geld, waar links begerig naar kijkt'', zegt Zijlstra in de krant.

Zonder coalitiepartner de PvdA met name te noemen, geeft hij toch een waarschuwing af richting die partij. "Ik zie een brede tendens aan de linkerkant om de kosten op arbeid te verlagen. Dat wil ik ook. Maar wel voor iedereen die werkt. Alle vier de schijven van de inkomstenbelasting moeten omlaag'', aldus Zijlstra.

Het kabinet is op het moment bezig met het opstellen van een belastingherziening die over een paar jaar zijn beslag moet krijgen en PvdA en VVD denken heel anders over het belasten van vermogen.

Rondpompen

Dat de lasten op arbeid naar beneden moeten, daar zijn ze het wel over eens. Zijlstra wil dat betalen door verder te snijden in overheidsuitgaven, zoals de toeslagen.

De VVD-fractieleider zei in april al dat hij af wil van het ingewikkelde systeem van zorg-, huur en andere toeslagen die de Belastingdienst uitkeert. Hij ziet dat als het ''rondpompen van geld''.

Kloof

Zijlstra reageert zaterdag op recente pleidooien om de lasten op arbeid te verlichten en dat te bekostigen door de belasting op vermogen te verhogen. Aanleiding voor de opgelaaide discussie over vermogensbelasting is een boek van de Franse econoom Thomas Piketty over de groeiende kloof tussen arm en rijk. Vermogenden worden steeds rijker doordat hun vermogen sneller groeit dan de economie, aldus Piketty.