De meeste ministers functioneren volgens kiezers onvoldoende. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos Politieke Barometer van vrijdag.

Acht van de dertien bewindslieden scoorden lager dan een 5,5. Het slechtste cijfer was voor Stef Blok (Wonen en Rijksdienst), met een 4,8.

Ook premier Mark Rutte (5,2) en ministers als Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Jet Bussemaker (Onderwijs) moesten met een laag cijfer genoegen nemen.

Als beste kwamen de PvdA-ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) uit de bus, met respectievelijk een 6,3 en een 6,4.

De PvdA-bewindslieden worden gemiddeld iets hoger gewaardeerd dan hun VVD-collega's: 5,6 tegen 5,3.

Tweede Kamer

In de peiling voor de Tweede Kamer is volgens Ipsos niet veel veranderd vergeleken bij twee weken geleden. De verschillen blijven binnen de foutmarge van 2,5 procent.

VVD en PvdA doen het ietsje minder slecht dan twee weken geleden. Ze zouden nu 30 en 15 zetels krijgen. Bij de laatste Kamerverkiezingen in 2012 haalde de VVD 41 zetels en de PvdA 38.

De Politieke Barometer is gebaseerd op online-onderzoek onder een representatieve steekproef van 900 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van woensdagmiddag 4 juni tot en met vrijdagochtend 6 juni.