Het kabinet vindt het positief dat de Europese Centrale Bank (ECB) in actie is gekomen om de economie te steunen, maar het verwacht daarvan geen wonderen.

''We moeten voorzichtig zijn over de verwachtingen'', zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag na de ministerraad. Die zat hij voor, omdat premier Mark Rutte er niet was.

Asscher herhaalde daarmee de boodschap die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem donderdag gaf. Dijsselbloem noemde de verwachtingen over wat de ECB vermag te ''hooggespannen''.

De ECB heeft de rente verlaagd naar een historisch laag niveau en stelde verder extra kredieten beschikbaar voor financiële instellingen. Doel is onder meer de te lage inflatie aan te pakken.

Volgens Asscher mag van de ECB-ingreep niet alle heil van verwacht worden en zullen de EU-landen moeten doorgaan met hervormingen. Dat geldt volgens hem ook voor Nederland. ''We zijn er nog niet.''

zie ook: ECB bestrijdt lage inflatie met verdere renteverlaging

Dit moet u weten over inflatie | Bank of England houdt rente op 0,5 procent | ECB gaat banken onder voorwaarden extra lenen | 'Consument merkt niets van renteverlaging'