Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans betreurt het dat Israël doorgaat met het bouwen van nederzettingen in de Palestijnse gebieden.

"Ik vind het heel jammer en zeer teleurstellend dat Israel die stap neemt", aldus de minister vrijdag na afloop van de ministerraad.

Donderdag kondigde Israël aan 1.500 woningen te bouwen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. 

Het besluit is een reactie op de betrokkenheid van Hamas bij de maandag geïnstalleerde nieuwe Palestijnse regering. Israël beschouwt Hamas als terreurorganisatie en weigert daarom hiermee diplomatieke betrekkingen te onderhouden.

De rol van Hamas bij de vorming van deze regering zorgde er in april al voor dat het vredesproces door Israël op een laag pitje werd gezet.

Groot probleem

Timmermans sprak zich al eerder uit tegen het nederzettingenbeleid. In december stelde hij tijdens zijn bezoek aan Israël dat het land het belang van een vredesakkoord moet inzien.

"Als Israël niet begrijpt dat de status quo niet houdbaar is, dan heeft het land een groot probleem. Dan zullen we voor een hele lange periode niet in vrede kunnen leven", aldus Timmermans toen.

Hij vindt het nog te vroeg om de conclusie te trekken dat het vredesproces is mislukt. "Ik probeer echt wanhopig te zoeken naar positieve signalen zeg ik eerlijk. Maar laten we hopen dat het proces weer op gang kan komen, maar het ziet er op dit moment niet goed uit", aldus Timmermans.

"Vooralsnog is het vredesproces niet gefaald en laten we hopen dat dat ook niet gebeurt. We zitten nu in een fase dat het proces stilstaat. Ik hoop dat het weer op gang kan komen, maar de retoriek over en weer helpt niet."