PVV-leider Geert Wilders stapt naar de rechter om het verbod op een dubbelmandaat aan te vechten. Hij wil in zowel de Tweede Kamer als het Europees Parlement actief zijn.

Dat meldt de PVV vrijdag.

Er wordt een juridische spoedprocedure bij het Europese Hof en het Gerecht in Eerste Aanleg voorbereid, die volgens de partij op zeer korte termijn in gang zal worden gezet.

Het is nu wettelijk verboden om zowel zitting te nemen in de Tweede Kamer als in het Europees Parlement. 

Wilders stond als lijstduwer op de kandidatenlijst op plek tien voor de PVV, maar haalde meer stemmen dan lijsttrekker Marcel de Graaff, zo werd vorige week bekend. Bovendien kreeg de partijleider genoeg voorkeursstemmen voor een zetel. De PVV haalde vier zetels.

"Bijna 300.000 kiezers hebben op mij gestemd", zegt Wilders in een verklaring van de PVV. "Het zou te absurd voor woorden zijn als Brussel mij zou verbieden mijn kiezers ook in het Europees parlement te vertegenwoordigen."

Voldoende kansen

Wilders' advocaten Knoops en Hamburger zien volgens de PVV-leider voldoende kansen om het verbod op een dubbelmandaat aan te vechten bij de rechter. In het verleden was een dubbelmandaat in nationaal parlement en Europees parlement mogelijk, maar het is sinds 2002 verboden. 

Tijdens een interview dat Wilders in maart aan NU.nl gaf, zei hij nog dat zijn kiezers niet hoefden te vrezen voor een vertrek naar Europa. "Mensen denken dat ik naar Europa ga. Dan ga ik veel mensen teleurstellen. Of geruststellen. Ik zal opnieuw lijstduwer worden en hier blijven."

Publiciteit

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) denkt dat Wilders weinig kans maakt met zijn gang naar de rechter. Het is Wilders vooral om de publiciteit te doen, zei Plasterk vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad. 

Plasterk wees erop dat Europese regels 'heel expliciet' voorschrijven dat er geen dubbelmandaat kan zijn. Dat zou je alleen kunnen veranderen met instemming van andere EU-lidstaten en daar is 'niet het begin van', aldus de bewindsman. "Ik denk dat het toch meer voor de publiciteit is dan dat er een juridische inschatting aan ten grondslag ligt dat dit een kans heeft."