50Plus-fractievoorzitter Norbert Klein gaat zaterdag niet naar de extra ledenvergadering die werd ingesteld vanwege de chaos binnen de partij.

In een brief aan het partijbestuur laat hij weten daar geen behoefte aan te hebben zolang het vertrouwen in hem niet is hersteld.

Klein werd maandag door de fractieleider in de Eerste Kamer Jan Nagel uitgenodigd om naar de partijbijeenkomst te komen. Klein zei toen bereid te zijn om te komen praten op voorwaarde dat het ergens toe leidt. Nu laat hij weten dat hem dat niet erg zinvol lijkt.

"Ik ben van mening dat het niet zinvol is om ten overstaan van de uitgebreide adviesraad tekst en uitleg te geven over de situatie in de Tweede Kamerfractie terwijl onze vertrouwensrelatie nog beschadigd is", schrijft Klein. Volgens hem is het belang van de kiezers niet gediend bij een beeld van 'ruziënde bestuurders en politici'.

Commissie

Klein wil dat er op korte termijn een commissie komt die het vertrouwen kan herstellen. Die 'commissie van wijzen' moet wat hem betreft bestaan uit 'verstandige, onafhankelijke mensen', waar zowel het bestuur als Klein vertrouwen in heeft.

Klein werd vorige week gevraagd de fractie te verlaten en zijn zetel op te geven, nadat hij had aangekondigd zijn enige partijgenoot in de Tweede Kamer, Martine Baay, de laan uit te sturen. Het bestuur zegde vanwege die actie het vertrouwen in hem op en sprak onvoorwaardelijke steun uit voor Baay. Klein is echter niet van plan om op te stappen. Sindsdien zitten er twee 50Plus-fracties in de Tweede Kamer.