De EU-lidstaten gaan mensensmokkel harder aanpakken. Daarvoor zullen Europol en het agentschap voor grensbewaking Frontex actiever worden ingezet bij de buitengrens. 

Dat hebben de landen donderdag afgesproken tijdens een justitie-overleg in Luxemburg, zo heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) laten weten.

De EU-landen willen daarmee illegale migratie tegengaan, waar vaak mensensmokkelaars achter zitten. Momenteel is er een enorme toevloed aan mensen die vanuit Noord-Afrika op bootjes de Middellandse Zee oversteken naar Europa.

Volgens internationale verdragen mogen mensen niet zomaar teruggestuurd worden, omdat landen asielzoekers in bescherming moeten nemen.

Italië

Velen komen in Italië aan, dat meer werk moet gaan maken van de identificatie en registratie van vreemdelingen. Dat moet voorkomen dat zij zomaar doorreizen naar andere landen zoals nu gebeurt. Italië krijgt daarbij meer hulp van andere landen en volgens Teeven was de Italiaanse minister positief.

De enorme instroom van met name Eritreërs is de afgelopen 2 weken afgenomen, maar de landen verwachten een toename in augustus omdat dan de zee weer rustiger wordt.

Ook werkt de EU op initiatief van Nederland een proef uit om landen die weigeren onderdanen terug te laten keren, te korten op ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse handel.