EU-president Herman Van Rompuy heeft zijn eerste gesprekken gevoerd over de verdeling van de hoge posten in Brussel. 

Vorige week kreeg hij het mandaat van de regeringsleiders en staatshoofden van de EU om op zoek te gaan naar een geschikte kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Daarnaast moet hij werken aan een prioriteitenplan voor de Europese Unie voor de komende jaren.

Donderdag zei Van Rompuy, na afloop van overleg van de G7, dat hij in de marge van de vergadering aparte gesprekken heeft gevoerd met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Italiaanse premier Matteo Renzi, de Britse minister-president David Cameron en de Franse president François Hollande. Volgende week praat Van Rompuy met de politieke fracties in het Europees Parlement (EP), zei hij.

Verkiezingsuitslag

De zoektocht naar een nieuwe voorzitter, maar ook naar Europese commissarissen, is dit jaar anders dan voorheen. Voor het eerst moet er namelijk rekening worden gehouden met de verkiezingsuitslag. De meeste politieke Europese fracties hebben daarop kandidaten naar voren geschoven.

En nu de christendemocraten de grootste familie in Europa zijn, zou hun kandidaat, de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker, dé nieuwe voorzitter moeten worden. Maar niet als het ligt aan Cameron. De Brit vindt Juncker te pro-Europa, bovendien zou hij te veel een voorbeeld zijn van het 'oude Europa'. ''Europa heeft een leider nodig die begrijpt dat Europa moet hervormen en veranderen'', zei hij op een persconferentie.

De gesprekken die Van Rompuy woensdagavond en donderdag met de vier Europese leiders voerde, draaiden niet om het vinden van een consensus, onderstreepte hij. ''Het was een gedachtewisseling over de te volgen procedure. Het ging niet alleen over personen, maar ook over de inhoud.''

Merkel

De belangrijkste speler in Europa, bondskanselier Merkel, zei na afloop van het overleg in Brussel dat er ''in de geest van Europa grondige en verstandige gesprekken'' nodig zijn over de verdeling van de posten. Zij steunt als christendemocraat Juncker maar de bezwaren van Verenigd Koninkrijk kunnen ook niet zomaar opzij worden geschoven.

Begin volgende week ontmoeten Cameron en Merkel elkaar opnieuw in Zweden op uitnodiging van de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt. Minister-president Mark Rutte is daar ook bij aanwezig.