Guido van Woerkom heeft donderdag in de Tweede Kamer de meerderheid van de stemmen gekregen om de nieuwe Nationale ombudsman te worden. Dat heeft een stemming onder de Kamerleden uitgewezen. 

Van Woerkom heeft zijn nieuwe functie aanvaard. Daarmee is hij alsnog de nieuwe Nationale ombudsman.

Hij kreeg 91 stemmen, wat de meerderheid is van de Tweede Kamer. In totaal hadden 144 van de 150 Kamerleden de presentielijst getekend. Er zijn 102 geldige stemmen uitgebracht.

Het ging om een schriftelijke stemming, waarbij ieder Kamerlid een stembriefje invulde, dat vervolgens in een bus werd gedaan. Het blijft dus geheim wat een Kamerlid heeft gestemd.

Van Woerkom kwam in opspraak, omdat hij vier jaar geleden een discriminerende uitspraak deed over Marokkanen. De ANWB-directeur zei toen dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat ''er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten''.

Vertrouwen

In een verklaring zegt Van Woerkom dat hij ''het vertrouwen dat vandaag in mij gesteld is niet zal beschamen''. Hij zegt dat het voor hem bewogen dagen zijn geweest.

"Ik heb nog steeds spijt van mijn uitlating van vier jaar geleden en kan mij voorstellen dat deze tot commotie heeft geleid. Ik heb nooit de Marokkaanse gemeenschap willen beledigen, en realiseer mij dat er van mijn kant meer nodig zal zijn om de betrekkingen duurzaam te herstellen. Daar zal ik de komende tijd aan werken. De deur van de Nationale ombudsman staat voor iedereen altijd open.''

De nieuwe ombudsman zegt blij te zijn dat de politiek haar vertrouwen heeft uitgesproken. Hij noemt dat ''uiteraard van cruciaal belang''.

Gesprek

Kamerleden van de PvdA, SP en ChristenUnie hebben donderdagochtend met Van Woerkom gesproken. De andere fracties hadden daar geen behoefte aan. De PvdA-fractie hield donderdagmiddag een extra vergadering over wat er in dat gesprek is uitgewisseld.

Tijdens de stemming werden ook negen stemmen uitgebracht op de vorige Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer. Die is sinds begin dit jaar lid van de Europese Rekenkamer. Ook twee anderen, onder wie oud-Kamerlid Naïma Azough van GroenLinks, kregen een stem.

Vertrouwen

Volgens VVD-fractieleider Halbe Zijlstra kan Van Woerkom aan de slag gaan. "Ik zou zeggen: aan het werk."

Op de vraag of Van Woerkom voldoende maatschappelijk draagvlak heeft, antwoordde Zijlstra: "In een democratie werkt het zo dat een meerderheid bepaalt wat het besluit is". Zijlstra acht de nieuwe Nationale ombudsman in staat "het vertrouwen van de hele Nederlandse samenleving te winnen".

Democratie

Van Woerkom krijgt de "volle steun" van de PvdA, zei partijleider Diederik Samsom na de stemming.

De PvdA was een van de partijen waar grote twijfels en bezwaren leefden tegen Van Woerkom. Mede daarom werd een stemming op dinsdag uitgesteld. Samsom wilde niet zeggen hoe hij en zijn partijgenoten hebben gestemd.

"De democratie heeft gewerkt en de meerderheid van stemmen telt. De ombudsman is gekozen en hij verdient onze volle steun. Hij moet nu de kans krijgen de ombudsman van alle Nederlanders te worden", aldus Samsom.

Bekijk de reactie van Samsom:

Vervelend

"Heel vervelend en niet goed voor het instituut Nationale ombudsman", reageerde een woordvoerder van het Landelijke Beraad Marokkanen (LBM).

Het LBM vindt dat het instituut voor alle burgers moet zijn en dat is door zijn discriminerende uitspraken over Marokkaanse taxichauffers niet meer zo. Bovendien vindt het LBM dat Van Woerkom de eer aan zichzelf had moeten houden. "Hij is beschadigd en bovendien moet hij er niet vrolijk van zijn geworden dat hij van de Kamer maar 92 keer stemmen kreeg."

Aangetast

Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie heeft tegen de benoeming van Van Woerkom gestemd omdat hij vindt dat diens "geloofwaardigheid te veel was aangetast". "Een ombudsman moet onbesproken zijn", zei Voordewind na de stemming.

Voordewind hoorde bij de Kamerleden die donderdagochtend nog een gesprek hadden met Van Woerkom. "Hoor en wederhoor vind ik altijd netjes. Het was op zich ook een open en eerlijk gesprek." Maar het onderhoud heeft Voordewind niet tot andere gedachten gebracht. Binnen de fractie van de ChristenUnie was hij de enige tegenstemmer.