Negen Europese landen komen met een actieplan om gezamenlijk terrorisme van uit Syrië teruggekeerde Europeanen aan te pakken.

Dat laat minister Ivo Opstelten (Justitie) donderdag weten aan NU.nl.

Het gaat naast Nederland om België, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, en Denemarken, Zweden, Italië en ook de Europese Commissie is betrokken.

Hij spreekt van een "duurzaam probleem" dat grensoverschrijdende aanpak vergt. De aanslag op het Joods Museum in Brussel vorige maand toont volgens Opstelten de urgentie aan. Daarvoor werd vorige week een Syriëganger opgepakt.

"De aanslag laat zien dat de dreiging van Syriëgangers zeer actueel is", aldus Opstelten. "Ook is er geen sprake van een nationaal probleem, maar een Europees probleem, want zo'n aanslag kan overal plaatsvinden."

Expertise

In het plan moeten onder meer de 'best practices' van de verschillende landen worden uitgewerkt, zowel op het terrein van preventie als repressie.

Zo zou het Verenigd Koninkrijk hebben aangeboden om de expertise op het gebied van strategische communicatie te delen.

Ook moet het uitwisselen van informatie, waaronder reisgegevens van de drieduizend Syriëgangers, worden verbeterd. Opstelten benadrukt dat dit wel binnen de wettelijke kaders voor privacy moet gebeuren.

Bewust

Daarnaast willen de landen de aanpak via internet en social media verbeteren. Binnenkort worden hiervoor experts gehoord, waaronder de providers.

Volgens hem zijn alle landen zich bewust van het probleem en hebben hun medewerking toegezegd.

Samen met de negen landen zal er een plan worden gemaakt dat begin juli in Milaan zal worden besproken.