Het Openbaar Ministerie heeft geen bewijs gevonden voor het ronselen van stemmen in Soest. Daarvan werd PvdA-fractievoorzitter Osman Suna kort voor de gemeenteraadsverkiezingen beschuldigd. 

Het OM zal geen vervolging tegen hem instellen, liet een woordvoerster donderdag weten. Suna is ''blij en opgelucht dat nu bewezen is dat ik niets verkeerds heb gedaan, zoals ik altijd heb gezegd''.

Suna werd met partijgenoot Muhammet Baskaya door Pownews gefilmd bij een moskee. De indruk werd gewekt dat zij stemmen ronselden. Burgemeester Rob Metz deed aangifte tegen Suna.

Maar onderzoek door de rijksrecherche heeft geen strafbare feiten aan het licht gebracht, aldus het OM. ''Er zijn geen giften geboden of beloften aan kiezers gedaan.'' Ook constateert het OM dat Suna moskeegangers niet heeft uitgelokt om volmachten in te leveren, maar dat dit plan van de verslaggever uitging.

''De opnames waren zo gemonteerd dat het duidelijk de bedoeling was om de PvdA en mij in een kwaad daglicht te stellen. Dat is helaas ook gelukt'', aldus Suna donderdag.

''Ik ben blij dat er toch massaal op mij is gestemd bij de verkiezingen.'' Suna aanvaardde zijn zetel, maar was politiek niet actief in afwachting van de beslissing van Justitie. ''Ik ben nu in Turkije voor een familiefeest, maar op maandag 16 juni neem ik mijn plek gemotiveerder dan ooit in.''

Spekman

PvdA-voorzitter Hans Spekman zegt in een reactie opgelucht te zijn voor Suna. ''Mooi dat Osman van alle blaam is gezuiverd en dat hij nu namens de PvdA alsnog zijn werk als raadslid van de gemeente Soest kan uitoefenen."

Hij vindt het ''heel goed'' dat Suna het onderzoek van het Openbaar Ministerie eerst heeft afgewacht, zijn raadszetel tussentijds niet innam en dat hij zijn bijbehorende vergoeding doneerde aan het goede doel. ''Ik ben opgelucht voor hem en hoop dat Osman met eer zijn werk kan gaan uitoefenen'', aldus Spekman.

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom heeft gebeld met Suna. Samsom zei dat hij Suna heeft gezegd dat hij opgelucht is over het besluit van het OM en voor hem heel blij is dat hij zijn zetel gewoon kan innemen namens de PvdA. Samsom: ''Hij was blij met mijn telefoontje en dat hij voor de PvdA kan beginnen. Hij heeft niet om excuses gevraagd.''

Samsom zei de 'misverstanden en hoogoplopende conflicten' rond de beschuldigingen van ronselen aan het adres van Suna te betreuren. ''Gelukkig is dat achter de rug.'' De PvdA-top reageerde indertijd hard op het vermeende ronselen van Suna. Samsom had onder meer gezegd dat Suna moest "wegwezen" en niet meer zou kunnen optreden als raadslid voor de partij. 

Bekijk de reactie van Samsom:

Suna bevestigt dat hij en Samsom 'een goed gesprek' hebben gehad, maar verwijt de partijleider dat hij daarvan geen juist beeld geeft in de media. Hij zegt namelijk wel degelijk om excuses te hebben gevraagd.

Dat is Suna in het verkeerde keelgat geschoten. Hij handhaaft zijn dreiging met een aangifte wegens smaad en laster tegen de PvdA-leider.

Het telefonische gesprek tussen beide heren donderdag had de kou uit de lucht moeten halen. Suna: "Maar als ik nu lees dat hij ontkent dat ik excuses wil, dan is hij dus aan het draaien." Hij verwacht die verontschuldigingen alsnog te krijgen bij een volgend gesprek.