De Tweede Kamer stemt donderdag om 14.45 uur over de voorgenomen benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman. Dat heeft de Kamer besloten.

Het gaat om een schriftelijke stemming. Daarbij vult ieder Kamerlid een stembriefje in, dat vervolgens in een bus wordt gedaan. Het blijft dus geheim wat een Kamerlid heeft gestemd.

Aanvankelijk zou er afgelopen dinsdag worden gestemd.

Maar die stemming werd op verzoek van de PvdA uitgesteld omdat de regeringsfractie nog eens met de ANWB-directeur wilde praten over diens discriminerende uitspraken over Marokkanen van vier jaar geleden.

Hij zei toen dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat ''er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten''.

Geen behoefte

Kamerleden van de PvdA, SP en ChristenUnie hebben donderdagochtend met Van Woerkom gesproken. De andere fracties hadden daar geen behoefte aan. De PvdA-fractie hield donderdagmiddag een extra vergadering over wat er in dat gesprek is gewisseld. Na afloop wilden PvdA-Kamerleden niet zeggen hoe ze gaan stemmen.

Khadija Arib, die namens de PvdA bij het gesprek met Van Woerkom was, heeft de fractie verteld hoe het gesprek is gegaan. Dat was verhelderend, zei Kamerlid Martijn van Dam na afloop namens de fractie.

''Nu kan ieder fractielid zelf bepalen wat hij stemt. We hebben niet uitgewisseld hoe iedereen stemt, want het is een individuele stemming.'' Wat Van Dam zelf gaat stemmen, wilde hij niet zeggen. Ook PvdA-leider Diederik Samsom wilde daarover niets kwijt.

Blanco

De GroenLinks-fractie gaat blanco stemmen, aldus een woordvoerder. Dat betekent in feite dat ze tegen de benoeming van Van Woerkom zijn. Bij de SP en de ChristenUnie wordt iedereen in de fractie vrijgelaten wat de Kamerleden willen stemmen.