Het blijft onduidelijk wanneer en waar fracties in de Tweede Kamer spreken met beoogd Nationale ombudsman Guido van Woerkom. 

Slechts enkele fracties in de Tweede Kamer hebben behoefte aan een gesprek met beoogd Nationale ombudsman Guido van Woerkom.

Kamerleden van in elk geval de PvdA en de ChristenUnie ontmoeten hem donderdag. Voor de meeste andere partijen is het gesprek niet nodig.

De SP wil niet zeggen of er een fractielid naar de bijeenkomst gaat. Volgens een woordvoerder is er al genoeg commotie geweest rond de voorgenomen benoeming van Van Woerkom en elk verder commentaar zou de zaak of de privacy van de kandidaat nog meer kunnen schaden, aldus een woordvoerder van de fractie.

Stemmen

Aanvankelijk zou de Tweede Kamer dinsdag stemmen over de benoeming van Van Woerkom. Maar die stemming werd op verzoek van de PvdA uitgesteld, omdat de regeringsfractie nog eens met de ANWB-directeur wilde praten over diens discriminerende uitspraken over Marokkanen van vier jaar geleden.

Hij zei toen dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat ''er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten''.

Van Woerkom bood daar destijds excuses voor aan, maar de kwestie werd afgelopen weekeinde weer opgerakeld en leidde ertoe dat bij met name PvdA, SP en GroenLinks veel weerstand bestaat tegen Van Woerkom. Ook een aantal Kamerleden van VVD en ChristenUnie ziet in hem niet de ideale nieuwe ombudsman.

Korte termijn

Niemand op het Binnenhof wil openlijk zeggen wanneer en waar het gesprek met de kandidaat-ombudsman precies plaatsvindt. Een woordvoerster van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg wilde woensdag alleen kwijt dat er ''op korte termijn'' een gesprek met Van Woerkom wordt georganiseerd voor fracties die daar behoefte aan hebben. Omdat het een gesprek van de fracties is, kan ze er verder niets over zeggen.

Als het gesprek is geweest, is het de bedoeling dat de Kamer zo snel mogelijk over de benoeming stemt. Van Miltenburg zei eerder deze week te hopen dat dat donderdag kan gebeuren.