De Europese Unie en Oekraïne zullen voor het einde van de maand tekenen voor nauwere samenwerking. 

Het zogeheten associatieverdrag, dat de weg vrijmaakt voor een vrijhandelsakkoord, zal ''op zijn laatst op 27 juni'' worden ondertekend.

Dat zei EU-president Herman Van Rompuy woensdag in Brussel, voorafgaand aan overleg tussen de zeven belangrijkste industrielanden (G7). De leiders van de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Canada, Frankrijk en Japan spreken onder meer over Oekraïne en de Russische agressie tegen het buurland.

De ondertekening van het akkoord zou oorspronkelijk al in november plaatsvinden. Maar de vorige regering in Kiev zag op het laatste moment daar van af, onder forse druk van Rusland. Dit leidde tot grote onrust en de uiteindelijke omwenteling in Oekraïne. Nu Oekraïne een pro-Europese regering heeft, staat niets meer in de weg om het verdrag alsnog te ondertekenen.

In maart werden al de zogeheten ''politieke onderdelen'' van het verdrag ondertekend. Dat was vooral symbolisch van aard; steun en solidariteit tonen aan het Oekraïense volk.

Vrijdag 27 juni zijn de regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen in Brussel bijeen voor een top. Dan wordt in elk geval een associatieverdrag met Moldavië en Georgië ondertekend.

Dossier Oekraïne