Defensie wil midden volgend jaar stoppen met het vervoer van zieke bewoners vanaf de Friese Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland. De drie reddingshelikopters die daarvoor worden gebruikt, worden afgestoten.

Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Defensie vervoert al 37 jaar patiënten vanaf Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog maar wil daarvan af, omdat dit volgens de minister geen kerntaak van Defensie is en het een grote belasting vormt voor de beschikbare helikoptercapaciteit.

Het ministerie van Volksgezondheid zoekt samen met de regio en met hulp van Defensie naar een oplossing voor het patiëntenvervoer. Defensie stopt pas met de vluchten als er een goed alternatief is. Aanvankelijk zou de nieuwe helikopter NH-90 de taken overnemen.

Maar dat is volgens de minister niet efficiënt voor deze relatief grote helikopter. Bovendien zijn er problemen met de NH-90, die kampt met bovenmatige corrosie en slijtage. Daardoor staat de helikoptercapaciteit van Defensie verder onder druk.

Begrip

Het Eilander College, het samenwerkingsverband van de vijf Waddeneilanden, heeft er begrip voor dat Defensie niet langer helikopters en personeel wil inzetten voor het vervoer van zieken van de Friese eilanden naar het vasteland.

Maar het is wel zaak dat er een goed en professioneel alternatief komt, zegt burgemeester Albert de Hoop, voorzitter van het Eilander College, in een reactie op de plannen van Defensie.

In Nederland gelden richtlijnen dat patiënten binnen een bepaalde tijd een ziekenhuis moeten kunnen bereiken, stelt hij. ''En dat is met een plas water ertussen wel lastiger. Een helikopter met professionele mensen aan boord blijft dus noodzakelijk. Het maakt ons niet zoveel uit wie dat doet of is, als het maar goed gebeurt.''

Oude schoenen

De Hoop stelt dat de landelijke overheid met een goed plan moet komen zodat ''we niet zelf met allerlei private partijen moeten onderhandelen''. Ook gaat de burgemeester ervan uit dat de Waddeneilanden bij rampen en calamiteiten onverkort een beroep kunnen blijven doen op Defensie.

Volgens de Veiligheidsregio Friesland geeft minister Jeanine Hennis van Defensie genoeg tijd om een goed alternatief te vinden. ''De oude schoenen gaan pas weg als de nieuwe zijn ingelopen, zo is ons verzekerd'', aldus een woordvoerder. 

Helikopters

Alleen al vorig jaar vervoerden de helikopters, die gestationeerd zijn op de vliegbasis Leeuwarden, ruim 250 mensen van de Waddeneilanden en vanaf schepen en boorplatforms naar het vasteland.

Dat was een recordaantal. De 76 medewerkers die betrokken zijn bij de 3 AB-412 search and rescue (SAR)-helikopters, worden herplaatst, aldus een woordvoerster.

Defensie gaat wel door met het opsporen en redden van drenkelingen uit zee en jachtvliegers die hun toestel boven zee moesten verlaten. Ook kunnen de Waddeneilanden blijven rekenen op bijstand van Defensie bij rampen en zware ongevallen.

Voor acute spoedgevallen blijft de traumahelikopter bij het Universitair Medisch Centrum Groningen gewoon inzetbaar, in minder spoedeisende gevallen kan de reddingsboot van de KNRM worden ingezet.