Een groep van 111 gedetineerden heeft een kort geding aangespannen tegen staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). 

Zij verzetten zich tegen een versobering van hun dagprogramma waardoor zij meer in hun cel moeten verblijven.

Het kort geding dient volgende week woensdag bij de rechtbank in Den Haag. De gevangenen komen uit verschillende gevangenissen, liet advocatenkantoor Cremers uit Den Bosch weten.

De eisers stellen dat de versobering, die op 1 maart voor alle duizenden gevangenen is ingevoerd, een bezuinigingsmaatregel is waarvoor de wet nog niet is aangepast. Zij willen dat de zaak wordt teruggedraaid.

In het nieuwe systeem krijgen gedetineerden op basis van hun gedrag een groene, oranje of rode kaart. Met een groene kaart kunnen zij meer aan werk, sport en begeleiding doen, dan met oranje of rode kaarten, is de bedoeling.

Maar volgens advocaat Hettie Cremers is dat ''apert onjuist''. Ook de 'groene groep' gaat er volgens haar fors op achteruit. Tussen de activiteiten door moeten zij namelijk telkens op hun cel verblijven. Door het nieuwe regime is minder personeel nodig voor begeleiding en bewaking, zegt ze.