De Tweede Kamer zal waarschijnlijk woensdag of anders donderdag een gesprek hebben met ANWB-directeur Guido van Woerkom, die is voorgedragen als nieuwe Nationale ombudsman.

Vermoedelijk wordt het gesprek gevoerd door leden van het presidium van de Kamer of door de fractiesecretarissen. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zal de fracties woensdag uitnodigen.

De sollicitatiecommissie, die vorige week Van Woerkom voordroeg voor benoeming, speelt geen rol meer. Als het gesprek heeft plaatsgevonden, zal er waarschijnlijk donderdag over Van Woerkoms benoeming gestemd worden.

Een stemming op dinsdag werd uitgesteld op verzoek van de PvdA. Die partij wil graag nog eens met Van Woerkom praten over de ophef rond diens discriminerende uitspraken over Marokkanen van vier jaar geleden.

Van Woerkom bood daar indertijd excuses voor aan, maar de kwestie werd afgelopen weekeinde weer opgerakeld en leidde er toe dat in elk geval bij PvdA, SP en GroenLinks veel weerstand bestaat tegen Van Woerkom. Ook een aantal Kamerleden van VVD en ChristenUnie ziet in hem niet de ideale nieuwe ombudsman.

De benoeming zou aanvankelijk dinsdagmiddag behandeld worden als hamerstuk, maar op verzoek van GroenLinks besloot de Kamer tot een schriftelijke stemming.