De Tweede Kamer stemt later over de benoeming van Guido van Woerkom als Nationale Ombudsman. 

De PvdA wil eerst nog een gesprek met Van Woerkom. 

Volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam is het door de commotie van de afgelopen dagen over de benoeming gewenst dat er nogmaals met de kandidaat wordt gesproken. Hoe dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

In de Tweede Kamer bestaat flinke verdeeldheid over de voorgenomen benoeming van Van Woerkom tot nieuwe Nationale Ombudsman. 

De fracties van SP en GroenLinks zijn tegen, maar er zijn ook tegenstanders bij in elk geval de VVD en de ChristenUnie. Ook de PvdA zou grotendeels tegen zijn.

Onbesproken

De tegenstanders vinden dat Van Woerkom van onbesproken gedrag moet zijn en dat het instituut van de Nationale ombudsman niet ter discussie moet staan.

In 2010 zei Van Woerkom dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan, omdat ''er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten''. Van Woerkom bood daar excuses voor aan en dacht dat de kwestie was afgehandeld. Voor zijn voorstanders in de Kamer moet daarmee de kous af zijn.

Reactie

Van Woerkom stelt dinsdagmiddag tegenover EenVandaag dat hij het "heel vervelend" vindt dat "een uitspraak van vier jaar geleden zo centraal staat in de beeldvorming over mijn capaciteiten voor deze functie." Hij spreekt van een 'slip of the tongue' en wil nog altijd ombudsman worden.

Ook is Van Woerkom bereid opnieuw met de Kamer in gesprek te gaan. Hij begrijpt dat de Tweede Kamer voorlopig niet stemt over zijn benoeming. ''Ik kan me dit gelet op de commotie van de afgelopen dagen goed voorstellen'', verklaart Van Woerkom.

Van Woerkom: "Iedereen kan er van overtuigd zijn dat als ik die functie krijg, dat ik onbevooroordeeld naar alle klachten zal kijken en daar een oordeel over zal vellen."

Discriminatie

De voordracht van Van Woerkom is omstreden sinds Marokkaanse belangenverenigingen dit weekeinde bekendmaakten liever een andere kandidaat te zien, omdat de huidige ANWB-directeur jaren geleden een discriminerende uitspraak over Marokkanen deed.

Dinsdagochtend werd bekendgemaakt dat de Kamer schriftelijk zou stemmen over de voorgenomen benoeming. 

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom vindt de kwestie ''bijzonder pijnlijk''. Het is volgens hem een chaotische procedure geworden terwijl die juist heel zorgvuldig moet verlopen. Hij baalt daarvan. Door het uitstel van de benoeming heeft de Kamer nu de kans om die zorgvuldigheid alsnog op te pakken, zei Samsom.

Hij wees erop dat de omstreden uitspraken pas na de voordracht naar voren zijn gekomen. Een ombudsman moet volgens hem van onbesproken gedrag zijn en een breed draagvlak hebben in de samenleving, omdat hij moet opkomen voor alle Nederlanders.

Een afvaardiging van de Kamer zal opnieuw en zo snel mogelijk met Van Woerkom praten. Wat de PvdA-leider betreft is het mogelijk dat een gesprek alsnog tot zijn voordracht leidt.

Roemer

SP-leider Emile Roemer liet eerder weten dat het overgrote deel van de SP-fractie blanco zou stemmen als het tot een stemming zou komen. ''Wij hopen nog op een sterkere kandidaat'', aldus Roemer. Eerder liet GroenLinks al weten dinsdag blanco te zullen stemmen.

Bij de VVD zijn waarschijnlijk ook enkele tegenstemmers, aldus een woordvoerder van de fractie. Bij de ChristenUnie is de meerderheid voor maar zullen ook tegenstemmers zijn.

PVV, Groep Bontes/Van Klaveren en SGP steunden het verzoek tot uitstel niet. Enkele andere fracties hadden zelf geen behoefte aan uitstel, maar verzetten zich er ook niet tegen.

Vertrouwen

De waarnemende Nationale Ombudsman Frank van Dooren stelde maandagavond dat het zeer belangrijk is dat "iedereen in Nederland" vertrouwen heeft in de ombudsman. Volgens hem is dat van het grootste belang voor het gezag van het instituut van de Nationale Ombudsman. 

Van Woerkom werd vorige week door de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken voorgedragen als nieuwe ombudsman.