Het ministerie van Defensie spreekt deze maand met tolken die tijdens de missies in Uruzgan en Kunduz in dienst waren van het Nederlandse leger. 

Het ministerie wil meer weten over hun situatie en problemen. heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

De tolken, die in Nederland wonen maar van Afghaanse komaf zijn, stelden afgelopen weekeinde in Nieuwsuur dat ze werden geïntimideerd en gediscrimineerd.

Zo kreeg een aantal geen toestemming om te bidden en kregen de doorgaans islamitische tolken varkensvlees voorgeschoteld.

"Op zich zijn er geen concrete feiten bekend die de misstanden bevestigen", zei Opstelten tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Hij sprak namens minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), die in Brussel is.

Verschil in cultuur

Defensie erkent niettemin dat niet alles vlekkeloos is verlopen. "Het verschil in cultuur heeft soms geleid tot wrevel tussen tolken en andere militairen", zei Opstelten. "Voor de missie in Mali zijn wijzigingen aangebracht als het gaat om de voorbereiding, inzet en nazorg."

Opstelten beloofde de Kamer dat Hennis voor de zomervakantie een brief stuurt met de uitkomsten van de gesprekken. "De inzet is uiteraard om tolken die wij nodig hebben op een nette en goede manier te behandelen."

Teleurgesteld

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma reageerde teleurgesteld. "Dit onderzoek is als de slager die zijn eigen vlees keurt. Het zou onafhankelijk moeten gebeuren", aldus de parlementariër.

Ook vindt hij dat het kabinet beloften over loon en andere arbeidsvoorwaarden snel moet nakomen. Maar voordat hier uitspraken over kunnen worden gedaan, wil het ministerie eerst de gesprekken afwachten.

Bij Defensie zijn klachten bekend van ruim 25 tolken van de ongeveer zeventig die tijdens de gehele ISAF-missie werden ingezet. Volgens de advocaat van de tolken komt Defensie beloftes aan de getroffen tolken over loon, premies en bevorderingen niet na. Tientallen zouden al twee jaar in gesprek zijn met het ministerie over een goede regeling.