De visserij op (snoek)baars, brasem en blankvoorn in het IJsselmeer wordt aan banden gelegd.

Vissers mogen vanaf 1 juli 1 jaar lang hun netten minder gaan uitgooien, en de periode waarin mag worden gevist, wordt korter gemaakt.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische zaken) kondigde dat dinsdag aan in een brief aan de Tweede Kamer. Zij wil het gebruik van vistuig voor de visserij op schubvis met 40 procent beperken.

Ook wordt een nieuw beheerplan uitgewerkt, waarin de visserij nog veel verder wordt beperkt. Met de maatregelen wordt geprobeerd de visstand in het IJsselmeer zich te laten herstellen, want die is volgens deskundigen zorgwekkend laag.

Voorstel

Een voorstel van Dijksma om de visserij één jaar lang met 85 procent te beperken maar dan wel de 75 vissers te compenseren voor de inkomsten die zij zouden mislopen, is niet door de sector aanvaard.

Door dit voorstel had de sector één jaar lang betaald mee kunnen praten over de toekomst van de IJsselmeervisserij. De vissers willen hoe dan ook schadeloosstelling of uitkoop.

Dat vindt Dijksma echter geen optie, vanwege de mogelijke precedentwerking naar andere sectoren en bedrijven. De bewindsvrouw betreurt het wel. ''Ik heb mij maximaal ingespannen om tot een oplossing te komen. Dit heeft, hoewel een oplossing dichtbij leek, uiteindelijk niet geleid tot overeenstemming over een pakket maatregelen'', schrijft ze de Kamer.