In de Tweede Kamer bestaat flinke verdeeldheid over de voorgenomen benoeming van Guido van Woerkom tot nieuwe Nationale ombudsman. 

De fracties van SP en GroenLinks zijn tegen, maar er zijn ook tegenstanders bij in elk geval de VVD en de ChristenUnie. Ook de PvdA zou grotendeels tegen zijn.

De voordracht van Van Woerkom is omstreden sinds Marokkaanse belangenverenigingen dit weekeinde bekendmaakten liever een andere kandidaat te zien, omdat de huidige ANWB-directeur jaren geleden een discriminerende uitspraak over Marokkanen deed.

Dinsdagochtend werd bekend dat de Tweede Kamer schriftelijk zal stemmen over de voorgenomen benoeming. Het is nog niet bekend of dat deze dinsdag gebeurt. De stemming stond dinsdagmiddag als hamerstuk gepland. Maar GroenLinks diende een verzoek in voor een schriftelijke stemming.

Blanco

Het overgrote deel van de SP-fractie gaat blanco stemmen als het dinsdagmiddag tot een stemming komt, zegt SP-leider Emile Roemer. Hij hoopt nog dat het tot uitstel van de stemming komt.

Dat kan alleen als in elk geval één van de regeringspartijen daartoe het initiatief neemt. ''Wij hopen nog op een sterkere kandidaat'', aldus Roemer. Eerder liet GroenLinks al weten dinsdag blanco te zullen stemmen.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer zou zelfs in meerderheid tegen zijn benoeming zijn, meldt de Volkskrant dinsdag op gezag van anonieme bronnen binnen de partij.

Bij de VVD zijn waarschijnlijk ook enkele tegenstemmers, aldus een woordvoerder van de fractie. Bij de ChristenUnie is de meerderheid voor maar zullen ook tegenstemmers zijn.

Onbesproken gedrag

De tegenstanders vinden dat Van Woerkom van onbesproken gedrag moet zijn en dat het instituut van de Nationale ombudsman niet ter discussie moet staan.

In 2010 zei Van Woerkom dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan, omdat ''er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten''. Van Woerkom bood daar excuses voor aan en dacht dat de kwestie was afgehandeld. Voor zijn voorstanders in de Kamer moet daarmee de kous af zijn.

Eerder zei Van Woerkom dat hij het jammer vindt dat de discussie nu oplaait, maar hij was niet van plan zich terug te trekken.

Verklaring

Van Woerkom wacht de stemming in de Tweede Kamer af en wil daarna zo snel mogelijk met een verklaring komen.

De waarnemende Nationale Ombudsman Frank van Dooren stelde maandagavond dat het zeer belangrijk is dat "iedereen in Nederland" vertrouwen heeft in de ombudsman. Volgens hem is dat van het grootste belang voor het gezag van het instituut van de Nationale Ombudsman. 

Van Woerkom werd vorige week door de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken voorgedragen als nieuwe ombudsman.

Bekijk de reacties van Zijlstra en Samsom: