Het kabinet is naar verluidt van plan na de zomer de belasting op arbeid te verlagen.

Dit moet nieuwe banen opleveren, schrijft het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van bronnen rond het kabinet. 

Wanneer er financiële meevallers zijn, zullen die volgens het FD door het kabinet worden gebruikt om via lagere belastingen de werkgelegenheid te verbeteren.

Het kabinet wil het met name gemakkelijker en goedkoper maken voor ondernemers om mensen aan te nemen, meldt de krant. De regeringspartijen zijn volgens de bronnen niet van plan het hele belastingsysteem op de schop te gooien om lagere belastingen mogelijk te maken. Wel zou het systeem eenvoudiger moeten worden. 

Na de zomer zou het kabinet zich vooral gaan richten op het creëren van banen. De regeringspartijen zijn naar verluidt nog bezig met het uitwerken van de plannen; welke maatregelen er precies zullen woren doorgevoerd is nog onderwerp van discussie.

Europa

Vorige week pleitte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al voor het gecoördineerd verlagen van belastingen op arbeid in Europa, om zo meer banen te creëren. 

Het kabinet van PvdA en VVD zou onder meer werken aan het schrappen van aftrekposten en het omlaag brengen van het aantal huishoudens dat toeslagen krijgt. Verder zou worden overwogen om de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen.

Daarvoor pleitte de Europese Commissie maandag ook in haar landenspecifieke aanbeveling voor Nederland. De maatregelen zouden moeten worden gecompenseerd door de belastingtarieven omlaag te gooien. 

Volgens het FD trekken de twee regeringspartijen het initiatief weer naar zich toe, door te kiezen voor meer banen. In de afgelopen maanden werden de meevallers juist uitgegeven door de bevriende oppositiepartijen, die nodig zijn voor een meerderheid in de Eerste Kamer.