Gemeenten kunnen snorfietsers verplichten van het fietspad af te gaan en een helm te dragen. 

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) past de wet aan om ruimte te bieden voor 'lokaal maatwerk', schrijft ze maandag aan de Tweede Kamer. Ze wil geen landelijke helmplicht opleggen.

De gemeente Amsterdam had gevraagd of snorfietsers van het fietspad geweerd konden worden. Het wordt te gevaarlijk op de fietspaden omdat zowel het aantal fietsers als het aantal snorfietsers toeneemt en snorfietsers vaak te hard rijden. Ook ervaren fietsers volgens Amsterdam stankoverlast en hinder van snorfietsers.

De minister ziet in dat Amsterdam alles heeft geprobeerd om ruimte op het fietspad te creëren, maar dat de maatregelen onvoldoende effect hebben.

Schultz maakt het daarom mogelijk snorfietsers naar de rijbaan te sturen. De bewindsvrouw wil dan wel dat ze een helm dragen.

Volgens de minister zijn de andere drie grote steden niet van plan snorfietsers van het fietspad te weren.

Bovag

De brancheorganisaties RAI Vereniging en Bovag keuren het besluit van minister Schultz van Haegen af. Ze noemen het 'levensgevaarlijke symboolpolitiek'.

''Een helm helpt geen aanrijdingen te voorkomen. Bovendien vormt de maatregel geen enkele structurele oplossing voor problemen op het fietspad'', aldus RAI Vereniging en Bovag maandag.

Volgens RAI Vereniging en Bovag wordt ''een grote groep weggebruikers in onnodig risicovolle situaties gebracht als snorfietsers van het fietspad naar de rijbaan worden gedirigeerd''.

Andere organisaties zoals de Fietsersbond en Milieudefensie zijn juist blij met de plannen van Schultz. ''Hiermee geven we het fietspad terug aan de fietsers en worden fietsers minder direct blootgesteld aan vieze lucht'', aldus de Fietsersbond in een reactie.

''We krijgen regelmatig meldingen van met name ouderen en ouders van kinderen dat ze niet meer durven te fietsen'', zei directeur Hugo van der Steenhoven.