Ouderenpartij 50PLUS houdt een extra congres om de leden te informeren over de scheuring binnen de Tweede Kamerfractie.

Op 14 juni kunnen de leden van gedachten wisselen over situatie die volgens het partijbestuur is ontstaan door de opstelling van fractievoorzitter Norbert Klein.

Dat heeft 50 PLUS zondag laten weten. Klein wilde fractiegenote Martine Baay uit de fractie zetten, maar het bestuur van 50 PLUS koos voor Baay en zegde het vertrouwen in Klein op. Die zit nu onder de naam 50PLUS in de Kamer, Baay vertegenwoordigt de partij.

In een brief aan de leden legt vice-voorzitter Maurice Koopman uit waarom het bestuur de kant van Baay heeft gekozen.

Belangrijk

Daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor een bestuurslid van de stichting waarbij de fractiemedewerkers in dienst zijn. Volgens hem deed Martine Baay het ''heel behoorlijk", maar functioneerde Norbert Klein als leidinggevende ''onvoldoende".

In een reactie zegt Klein dat partij-oprichter en Eerste Kamerlid Jan Nagel er alleen maar op uit is geweest voormalig fractievoorzitter Henk Krol terug te laten keren. Krol gaf zijn Kamerlidmaatschap vorig jaar op toen hij in opspraak was geraakt door geen pensioenpremies af te dragen voor personeel van de Gay Krant.

Tegenwerking

''Met de komst van Martine Baay als collega-Kamerlid heeft een maandenlange structurele tegenwerking plaatsgevonden", stelt Klein. De partij zou zelfs een commissie onder voorzitterschap van Nagel hebben ingesteld om de terugkeer van Krol mogelijk te maken.

Maar volgens Nagel is die commissie bezig met een terugblik op de negatieve publiciteit rond 50PLUS en de lessen die daar uit getrokken kunnen worden. De partij heeft Klein sinds zijn aantreden alleen maar geadviseerd hoe hij zich zou kunnen versterken, zegt Nagel.

Volgens hem is het Klein zelf geweest die 50PLUS in moeilijkheden bracht door aan te kondigen een andere koers te willen gaan varen en daar dan weer op terug te komen nadat het partijbestuur hem terecht had gewezen.

De ruzie binnen de fractie heeft de partij aanhangers gekost, bleek zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De ouderenpartij verloor drie zetels en houdt er nog een over. Bij de laatste verkiezingen haalde 50PLUS twee zetels.