Voor een banenplan in de auto- en rijwielbranche komt 20 miljoen euro beschikbaar. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken betaalt daarvan de helft. 

Asscher maakt dat zondag bekend.

De rest van het bedrag komt van werkgevers en vakbonden in de bedrijfstak. Het geld gaat onder meer naar extra leer-werkplekken voor jongeren en de begeleiding van ontslagen werknemers naar ander werk. 

In de sector werken ruim 77.000 werknemers bij tienduizend bedrijven die zich bezighouden met de verkoop en het onderhoud van auto’s, motors, scooters en (brom)fietsen. De branche is zwaar getroffen door de crisis.

De bedrijven proberen mee te gaan in de snelle technologische ontwikkelingen en de veranderende wensen van klanten. Klanten verwachten meer service en klantgerichtheid. Dit vraagt om andere vaardigheden van de werknemers.

Scholing

Het banenplan in de auto- en rijwielbranche zorgt onder meer voor 1.450 extra leer-werkplekken en voor het begeleiden van negenhonderd werknemers naar ander werk, zowel binnen als buiten de sector. Verder komt er geld voor scholing van werknemers en leerlingen.

In totaal heeft Asscher 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor sectorplannen. Eerder zijn al plannen goedgekeurd waaronder die voor de bouw, het transport, de uitzendbranche, de kinderopvang, de zorg en schilders.