PVV-leider Geert Wilders wil in het Europees Parlement zitting nemen. Zijn zetel in de Tweede Kamer wil hij echter niet opgeven.

Dat heeft hij vrijdag laten weten.

Het is nu wettelijk verboden om zowel zitting te nemen in de Tweede Kamer als in het Europees Parlement. Wilders kondigt aan toch een zogenoemd dubbelmandaat te willen.

Tegenover de NOS zegt de PVV-leider een gelijktijdig lidmaatschap te willen, aangezien bijna 300.000 mensen op hem hebben gestemd bij de Europese verkiezingen. "Dat heet democratie en voorheen mocht het dubbelmandaat ook", aldus Wilders.

Wilders stond als lijstduwer op de kandidatenlijst op plek tien voor de PVV, maar haalde meer stemmen dan lijsttrekker Marcel de Graaff, zo werd vrijdag bekend. Bovendien kreeg de partijleider genoeg voorkeursstemmen voor een zetel. De PVV haalde vier zetels.

Dubbelmandaat

In het verleden was een dubbelmandaat in nationaal parlement en Europees parlement mogelijk, maar het is sinds 2002 verboden. Wilders is juridisch advies aan het inwinnen om te zien of hij het verbod op het dubbelmandaat kan aanvechten bij de rechter.

Afgelopen zondag pleitte oud-VVD-leider Hans Wiegel nog voor het herstellen van het dubbelmandaat. Volgens hem komt de desinteresse van veel burgers in de EU doordat ze de leden van het Europees Parlement niet of nauwelijks kennen. Ook andere politici hebben zich de afgelopen jaren uitgesproken voor het dubbelmandaat.

Maar niet iedereen vindt het dubbelmandaat een goed idee. Volgens een publicatie van het Montesquieu Instituut, een onafhankelijk onderzoeksinstituut, is een lidmaatschap van het Europees Parlement bijna niet te combineren met een zetel in de Tweede Kamer.

Politici die beide functies zouden uitoefenen, zouden onvermijdelijk te veel concessies moeten doen. ''Bovenal is het ambt van Europarlementariër er juist om oog te houden op het EU-beleid, dat supranationaal is, en niet of in ieder geval in mindere mate om nationale belangen te dienen'', staat in een artikel op de website van het Montesquieu Instituut.

Waterschap

Op Twitter dreef ChristenUnie-leider Arie Slob vrijdagavond de spot met de ambitie van Wilders voor een dubbelmandaat. ''Misschien wil Geert Wilders straks ook nog wel lid worden van een waterschap. Als je dan toch bezig bent.''

Tot 1979 bestond het Europees Parlement uitsluitend uit leden van nationale parlementen. Bekende politici als Max van der Stoel, Jan Pronk en Barend Biesheuvel vervulden een dubbelmandaat.