De gemeenteraadsverkiezingen in maart hebben meer vrouwelijke raadsleden voortgebracht dan de verkiezingen van vier jaar geleden. Van de raadsleden is 28,3 procent vrouw, 2 procent meer ten opzichte van 2010. 

Dat blijkt uit onderzoek van Prodemos, een landelijke organisatie over politiek.

In vergelijking met 1994 is de stijging zelfs 6 procent. Er zijn dus steeds meer vrouwen actief in de lokale politiek, concludeert Prodemos, ook de organisatie achter de Stemwijzer.

Het aantal gekozen vrouwelijke raadsleden verschilt sterk per politieke partij. GroenLinks heeft met 43,3 het hoogste percentage vrouwelijke raadsleden. De PvdA volgt met 37,5 procent en de SP met 35,6 procent. Daar steekt bijvoorbeeld de SGP wat schril bij af. De gereformeerde partij heeft sinds de verkiezingen pas voor het eerst een vrouwelijk raadslid.

Lokale partijen leveren samen het grootste aantal raadsleden, namelijk 2819. Dat is 32,5 procent van het totale aantal raadsleden. Van hen zijn er 705 van het vrouwelijk geslacht, wat neerkomt op 25 procent van het aantal raadsleden van lokale partijen.

De provincie Groningen heeft met 34 procent het hoogste percentage vrouwelijke raadsleden, gevolgd door Noord-Holland, waar een derde van de raadsleden vrouw is. In Limburg wordt slechts 21,2 procent van de raadszetels bezet door een vrouw.